Najnovije vesti
Vesti Svet
"NIJE NOVOST" Smog i zagađeni vazduh probudili nadležne u Crnoj Gori, a u ovim gradovima je NAJGORE

"NIJE NOVOST" Smog i zagađeni vazduh probudili nadležne u Crnoj Gori, a u ovim gradovima je NAJGORE

Zagađenje vazduha u Crnoj Gori konačno su primetili i nadležni državni organi i najavili da će o kvalitetu vazduha ubuduće svakodnevno informisati građane i još i davati preporuke kako da se ponašaju, u skladu sa registrovanim stanjem.

MAGLA-SMOG-BANJALUKA-6 Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
MAGLA-SMOG-BANJALUKA-6

Građani u Crnoj Gori su danima putem društvenih mreža diskutovali o kvalitetu vazduha, ali se nadležni do juče nisu i zvanično oglašavali da potvrde navode o eventualnom zagađenju.

Tek juče, nakon pisanja “Vijesti”, usledio je sastanak i prvo zvanično obraćanje nadležnih.

- S obzirom na prekoračenja emisija zagađujućih materija u vazduhu, koja su prisutna ovih dana u određenom broju crnogorskih gradova, održan je koordinacioni sastanak između predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidtrometeorologiju i seizmologiju i Instituta za javno zdravlje. Na sastanku je dogovoreno pojačano svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od meteoroloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito ranjivim grupama, o načinu ponašanja i prilagođavanja životnih i radnih aktivnosti stanju kvaliteta vazduha - saopštili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Pročitajte još

O svemu se juče oglasio i ministar zdravlja Kenan Hrapović - nakon sednice Vlade kazao je da je taj resor tokom meseca poslao uputstva predstavnicima opština Pljevlja, Bijelo Polje, Nikšić i Podgorica, gde je problem zagađenja vazduha najviše izražen.

- Radimo proaktivno i preduzeli smo konkretne korake, a to su sastanci sa predstavnicima MORT i EPA... Konkretizovali smo mere koje treba da se sprovode. U narednom periodu to će doprineti poboljšanju situacije u onim opštinama gde je izražen problem - rekao je Hrapović.

Prve konkretne mere, juče su preduzeli i u Opštini Bijelo Polje. Prema podacima mernih stanica, taj grad je pre dva dana bio i najzagađeniji u Crnoj Gori, zbog čega je formirana komisija koja bi trebalo da utvrdi stvarno stanje kvaliteta vazduha.

- Zadatak komisije je da utvrdi trenutno stanje kvaliteta vazduha u Bijelom Polju, da uporedi to stanje sa stanjem kvaliteta vazduha u prethodnom vremenskom periodu, te trend stanja vazduha u narednom periodu, da sačini spisak (potencijalnih) zagađivača vazduha u Bijelom Polju i utvrdi ostale uzroke zagađenja vazduha, da predloži mere i rešenja poboljšanja i unapređenja stanja kvaliteta vazduha i da predsedniku Opštine podnese izveštaj o rezultatima svoga rada - rekao je PR Opštine Slobodan Šebek.

MORT: Zagađenje nije novost

Iz MORT su juče kazali da prekoračenje dozvoljenih granica emisija zagađujućih materija nije novina - ni u Crnoj Gori ni u regionu i Evropi.

- Prekoračenja se dešavaju uglavnom tokom sezone grejanja i ona su izražena u onim delovima Crne Gore koji su pod uticajem značajnih meteoroloških situacija koje u pojedinim danima imaju ekstremne osobine. Svedoci smo da je sami početak kalendarske godine uvek u znaku hladno-ledenog vremena sa ekstremno niskim temperaturama u pojedinim danima. Takođe, dešavaju se uticaji visokog vazdušnog pritiska sa pojavom mraznih temperatura. Učestale su temperaturne inverzije sa potpunim izostankom provetravanja u tim danima - kazali su iz tog resora.

Na kvalitet vazduha, kako su rekli, utiču i korišćenje kolektivnih i individualnih ložišta, sabraćaj i povećana upotreba vozila, spaljivanje otpada.

- Takvo meteorološko stanje u velikoj meri smanjuje željene efekte brojnih administrativnih i tehničkih mera koje nadležni organi u kontinuitetu sprovode. Smanjenje zagađenja vazduha je dugoročan proces o čemu svedoči i činjenica da se 17 od 28 država članica EU i nakon dugogodišnjeg članstva susreće sa ovim problemom - navode nadležni.