Joksimović: I zemlje kandidate treba uključiti u raspravu o novoj metodologiji proširenja EU 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas u razgovoru sa ambasadorom Belgije u Srbiji Kunom Adamom da bi u raspravu o novoj metodologiji proširenja i budućnosti EU trebalo uključiti i države kandidate i potencijalne kandidate.

Proces pregovora uključuje susret dve političke volje – EU i zemalja koje žele da joj se priključe, rekla je Joksimović, saopšteno je iz vlade Srbije.

Joksimović je rekla da će Srbija, sa jednakom posvećenošću, nastaviti da ispunjava kriterijume neophodne za nastavak pristupanja i da zna koje su njene obaveze.

Ona je informisala ambasadora da Srbija, u ovom trenutku, u potpunosti ima pripremljene četiri pregovaračke pozicije 2 – sloboda kretanja radnika, 3 – poslovno nastanjivanje i sloboda pružanja usluga, 14 – transport i 21 – transevropske mreže, navodi se u saopštenju.

Ambasador Kun Adam je rekao da će Belgija nastaviti da podržava kredibilnu politiku proširenja i dodao da Belgija sa pažnjom prati i učestuje u debati o metodolgiji i očekuje predlog nove Evropske komisije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari