Najnovije vesti
Vesti Beograd
U nekim delovima grada "ne vidi se prst pred okom", evo GDE JE NAJGUŠĆA MAGLA u Beogradu

U nekim delovima grada "ne vidi se prst pred okom", evo GDE JE NAJGUŠĆA MAGLA u Beogradu

Srpska prestonica poslednjih dana neodoljivo podseća na London, a razlog za to je magla koja se spustila i zbog koje se ponekad ni prst pred okom ne vidi. Vidljivost je smanjena, te se to odrazilo i na saobraćaj koji se dosta sporije kreće. Zanimljivo je, ipak, da iako je magla toliko gusta da "proguta" i cele zgrade koje ne vidimo ni kada se nađemo tik ispred njih, ona nije iste gustine u svim delovima Beograda.

magla kombo Foto: Blic / RAS Srbija
magla kombo

Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je ranije za "Blic" u kojim delovima Beograda je magla najgušća.

Pročitajte još

- Batajnica, Surčin i zabačeniji delovi Novog Beograda su periferna mesta u prestonici gde vlada najgušća magla. Osim toga, oko Dunava i Save takođe zna da bude otežana vidljivost kada magla padne - kazao je Đurić.

On nam je otkrio i gde je vazduh najčistiji u zimskom periodu, ali i šta tome doprinosi.

- Tokom zimskog perioda, kada je nad nama anticiklon, u višim delovima grada bude znatno čistiji vazduh nego u nižim. Pravo mesto za bekstvo od zagađenja i magle jesu Avala, Zvezdara, ali i Košutnjak - objasnio je Đurić.

Pogled sa Avale
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Pogled sa Avale

Vazduh je u Beogradu veoma zagađen poslednjih dana, a na to svakako utiče i magla koja se spustila. Zagađujuće čestice koje se stvaraju usled aktivne industrije, automobila i više od 100.000 beogradskih ložišta otežano se razblažuju u vazduhu upravo zbog te obilne magle.

Karakteristike grada koje dovode do nepovoljnih lokalnih klimatskih uslova mogu se popraviti odgovarajućim planskim merama u izgradnji ili rekonstrukciji grada. Tu su neki konkretni elementi poput gustine i visine gradnje, širine ulica, orijentacije zgrada, prilagođenosti materijala, pri čemu je za klimu zgrade izuzetno važna adekvatna upotreba stakla.