Dostupni linkovi

Ministarstvo kulture: Nećemo povući prijavu protiv 'Vremena'


Nedeljnik Vreme
Nedeljnik Vreme

Ministarstva kulture i informisanja Srbije ocenilo je da je redakcija lista "Vreme" svojim saopštenjem pokazala da i dalje ne razume razloge zbog kojih je protiv ovog nedeljnika Ministarstvo kulture i informisanja danas podnelo prekršajnu prijavu, a to je učinjeno zato što je, kako se navodi, Vreme uradilo identičnu stvar kao i nekoliko tabloida, odnosno prenelo je inkriminisani sadržaj koji je naišao na skoro plebiscitarnu osudu javnosti.

U saopštenju se dodaje da je bez obzira na motive, "Vreme" uradilo istu onu stvar zbog koje su i sami osudili naslovne strane nekoliko dnevnih listova, odnosno, preneli su sadržaj koji nanosi štetu interesima maloletnog lica.

"Ministarstvo kulture i informisanja ne samo da neće povući prekršajnu prijavu, već će nastaviti da ukazuje na kršenje zakona bez obzira o kom se mediju radi i bez obzira na njihove uobičajene političke stavove ili naklonosti" navedeno je u saopštenju.

Ranije danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nedeljnika "Vreme" zbog toga što je u tekstu pod naslovom "Zlo vreba s kioska", objavljenom 16. januara, postupio protivno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Nedeljnik 'Vreme' je u okviru teksta, u kojem se bavi izveštavanjem tabloida koji su prenosili iskaze višestruko osuđivanog Ninoslava Jovanovića, uhapšenog zbog otmice maloletne devojčice u okolini Niša, objavilo naslovnice tih tabloida.

"Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin 'Vreme' iznetom informacijom povredio je pravo ili interes maloletnika odnosno prekršio zakonske odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes", navedeno je u saopštenju.

Vreme: Licemerni pokušaj da se izjednačimo sa tabloidima

Redakcija nedeljnika ’Vreme’ ocenila je da najava prekršajne prijave Ministarstva kulture i informisanja ima za cilj "daljnji pritisak" na nezavisne medije i "kontrolu štete" koju su režimski tabloidi napravili "prozirnim i licemernim pokušajem njihovog izjednačavanja sa 'Vremenom'".

Kako se navodi u saopštenju, fotografije naslovnih strana tih novina u tekstu su objavili kao "dokaz beščašća tabloida".

Vreme navodi i da Ministarstvo kulture i informisanja koje je "sa zakašnjenjem i tek pod pritiskom javnosti reagovalo na brutalno kršenje svih prava ili interesa maloletnih lica u režimskim tabloidima", sada "promptno najavljuje prekršajnu prijavu protiv Vremena".

Pojedini tabloidi objavili su 9. jaunara iskaze Ninoslava Jovanovića, koji je četiri dana ranije uhapšen zbog otmice maloletne devojčice.

Oštro su reagovala novinarska udruženja, navodeći da je reč o grubom kršenju dostojanstva i privatnosti maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Ministarstvo kulture i informisanja najavilo je da će pred nadležnim sudskim organima pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima, zbog pisanja tabloida "Srpski telegraf" o otmici maloletne devojčice.

XS
SM
MD
LG