Radnik Anemije sa vidljivim povredama glave prebačen u bolnicu, pacijenti se gušili u dimu: Novi detalji eksplozije u Ivanjici

V. ILIĆ

16. 01. 2020. u 14:31

Na sreću, niko od pacijenata koji su trenutno na oporavku u Zavodu nije povređen, mada su svi bili uplašeni, jer je u jednom trenutku na sve strane kuljao gust dim

Радник Анемије са видљивим повредама главе пребачен у болницу, пацијенти се гушили у диму: Нови детаљи експлозије у Ивањици

Foto: V.Ilić

IVANjICA – U Zavodu za rehabilitaciju “Anemija” u Ivanjici u četvrtak oko podneva dogodila se snažna eksplozija, u kojoj je teške povrede opasne po život zadobio jedan od pomoćnih radnika ove ustanove – Đ. M. (45) iz Ivanjice.

Prema našim saznanjima, do nesreće je došlo prilikom istakanja mazuta iz nadzemne cisterne koja se nalazi u blizini ovog objekta. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalizovan i ugašen, tako da je sprečeno dalje širenje na objekat u kome su smešteni brojni pacijenti.

Na sreću, niko od pacijenata koji su trenutno na oporavku u Zavodu nije povređen, mada su svi bili uplašeni, jer je u jednom trenutku na sve strane kuljao gust dim.


Jedan radnik je zadobio teže telesne provrede i prebačen je u užičku bolnicu.


Trenutno se vrši uviđaj, nakon čega ćemo znati šta se tačno dogodilo - rekao je kratko direktor ove ustanove dr Miroslav Popović.


Nezvanično, radnika je eksplozija bacila nekoliko metara, a vidne su mu bile povrede glave.


Kako nam je rekla dr Marijana Lišanin, načelnica Hitne službe Doma zdravlja u Ivanjici koja je bila u sanitetu, u pratnji povređenog radnika, ovaj Ivanjičanin je prilikom eksplozije zadobio povrede usled kojih je životno ugrožen.


- On ima brojne povrede glave u vidu povreda mekih tkiva koštanog sistema. Imao je brojne posekotine i krvario je iz više rana na glavi – rekla nam je dr Lišanin. - Sve vreme je spontano disao, ali je bio bez svesti. Dopremili smo ga u užičku bolnicu, gde će biti nastavljeno dalje dijagnostifikovanje, nakon čega će biti utvrđeno da li ima povrede unutrašnjih organa zbog snažne eksplozije kojoj je bio izložen.


Šta je uzrok ekplozije još uvek se ne zna, ali naši izvori tvrde da se u cisterni nalaze još dve pregrade pune goriva i da je sreća što je požar ugašen nakon ekplozije prve pregrade.



Začula se jaka ekplozija, a vrlo brzo osetio se i gust dim u čitavom stacionaru. Ležeći pacijenti kojih je u ovoj bolnici najviše, morali su da stavljaju maramice natopljene u alkohol, jer je smrad bio nesnosan. Dim se bro razišao, ali se još uvek oseća miris paljevine i graži – kazao nam je jedan od pacijenata iz “Anemije”.



Inače, detonacija je bila toliko jaka da se čula i u drugom delu grada.


Da podsetimo, Zavod u Ivanjici već duže vreme muku muči sa sistemom za grejanje koje je na mazut. Naime, u avgustu je Ivanjicu zadesila najveća ekološka katastrofa, a zbog velikog velikog zagađenja reke Moravice, u koju se izlilo oko dve tone naftnih derivata, i to iz skladišta za lož ulje ovog Zavoda.


Posle sanacije ove katastrofe, incident se ponovio u novembru prošle godine, kada je prilikom ponovnog pokušaja da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi pripreme za grejnu sezonu došlo do novog izlivanja, ali, kako tvrde odgovorni u ovoj instituciji, brzom reakcijom sprečeno je ozbiljnije zagađenje.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije