Zamenik upravnika pošte u Kladovu uhapšen zbog malverzacija 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jugoslovenski predratni listovi Pravda i Vreme pišu i o terorističkom napadu na sud u Irskoj.

Zamenik upravnika pošte u Kladovu uhapšen zbog malverzacija 2List Vreme piše da se u Belgiji sprovela potpuna mobilizacija. Pariz tvrdi da ovaj događaj izazvan strahom od nemačkih namera, dok Berlin tvrdi da je mobilizacija izvršena na inicijativu Francuske.

Na zaleđenom jezeru Bled, ove sezone nema tradicionalnog valcera. Na jednoj velikoj drvenoj konstrukciji koja služi za veštačko održavanje leda vise ogromni stalaktiti. Zbog lošeg smrzavanja vode jedna osoba je propala kroz led zbog čega se savetuje da se ne prilazi jezeru.

List Vreme piše o mladom trgovačkom pomoćniku koji je konstruisao “automobilski torpedo”. Sedamnaestogodišnji Radomir Stamenković je još pre pet godina osetio želju da se bavi tehničkim konstrukcijama, iako ga je otac dao za šegrta u trgovinu.

Iz školskih udžbenika i od starijih studenata tehnike je dobijao potrebne informacije. Mladi Radomir je tako konstruisao već nekoliko aparata od kojih je neke patentirao. Automobilski torbedo koji je konstruisao će uskoro predati na uvid ministarstvu vojske i mornarice.

Dugogodšnji radnik firme “Automotor” oštetio je svoju firmu za 6.000 dinara. Zbog ovog dela je ostao bez posla i moraće da služi kaznu od šest meseci zatvora. Optuženi je na sudu tvrdio da novac nije potrošio već da ga je izgubio, ovo je iskoristio kao dokaz da nije zloupotrebio svoj položaj.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda javlja da se desio napad irskih terorista na sud u Korku, gradu u Irskoj. Napadači su vezali čuvara suda i njegovu porodicu. Još nije utvrđeno da li su nekiZamenik upravnika pošte u Kladovu uhapšen zbog malverzacija 3 dokumenti nestali iz suda. Pod sumnjom, da ima veze sa ovim događajem, uhapšen je jedan čovek. Smatra se da su napad organizovali članovi irske republikanske garde.

List Pravda piše da se u Splitu desila krađa drgocenosti u iznosu od 120.000 dinara. Bogati trgovac je policiji prijavio da mu je ukradena velika količina zlatnog nakita i drugih zlatnih predmeta, prstenje sa briljantima, skupocenih odela i broševa.

Kriminalni odsek policije je poveo istragu i utvrđeno je da su ovu krađu izvršila dva lica koja su dva dana ranije doputovala u Split i koja su noćila upravo u kući bogatog tgovca. Odmah nakon krađe su pobegli vozom za Zagreb.

Upravnik pošte u Kladovu, koji je bio pozvan na vojnu dužnost, bio je menjan od strane novog upravnika Nestorovića. Naime, Nestorović je za to vreme izvršio određene malverzacije.

Posle dužeg ispitivanja došlo se do rezultata koji su pokazali neispravno vođenje knjigama, pa je tako pronevereno 67.000 dinara.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari