Beograd Magazin

Persida je Beogradu ostavila sve što je imala, a on ju je zaboravio

Persida Milenković rođena je sada već davne 1857. godine u činovničkoj šabačkoj porodici, od oca Nikodija i majke Jelene. Šapčanka koja je Beogradu dala sve što je imala.

Nekoliko godina nakon njenog rođenja porodica se preselila u Beograd, jer joj se otac zaposlio u ministarstvu građevine.

Persida je bila velika srpska ktitorka i zadužbinarka. U prvom braku imala je sina Vojsilava koji je nažalost umro mlad, a po drugi put se udala sa 26 godina, za beogradskog trgovca, rentijera i dobrotvora Ristu Milenkovića.

Zapisano je da je Persida tri puta usnila san o tome da bi trebalo podignuti crkvu na mestu gde se Senjak spušta u Topčiderski park, gde je 1935. godine i podigla ženski manastir Vavedenja Presvete Bogorodice.

Tokom Drugog svetskom rata u ovom manastiru boravilo je oko 50 dece.

Ona je takođe zaslužna za izgradnju Crkve Svete Trojice u Kumodražu i osnovne škole u Ulici kraljice Natalije u kojoj se danas nalazi Matematička gimnazija.

Pored ovoga, poklonila je zemljište za izgradnju sirotišta za decu u Tabanovačkoj ulici i još dve kuće i vilu, takođe za sirotu decu.

Svoju kuću u Dobračinoj ulici ostavila je Trgovačkoj Akademiji, a kuću u Zmaj Jovinoj Beogradskom univerzitetu.

Svoju vilu u Rumunskoj ulici je poklonila Crvenom krstu.

Persida je u svom testamentnu napisanom 1937. godine navela sve što želi da pokloni narodu. Osnovala je i Zadužbinu Perse R. Milenkovačke, od čijih su pirhoda studenti išli u inostranstvo na usavršavanje.

Zahvaljujući svom velikom doprinosu i dobrotvornom radu, jedna ulica na Senjaku, u blizini manastira koji je podigla, nosi njeno ime.

Umrla je 8. februara 1943. godine u Beogradu i sahranjena je u manastiru Vavedenje.

Zabranjeni intervju Milunke Savić: Uzeli su mi ordenje i slike, sad sam kao mrtva

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

224 Shares
224 Shares
Share via
Copy link