Veliki avioni za dve godine 1Foto: N. Kovačević

Pre neki dan je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka, potpisala u Beogradu ugovor sa užičkim gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem kojim je Grad Užice ustupio taj aerodrom Republici Srbiji.

Posle zahteva lokalnih vlasti koje predvode naprednjaci u Nišu, Kraljevu i Kruševcu da država preuzme aerodrome na njihovoj teritoriji, to je prošle godine zatražila i užička vlast, uz obrazloženje da Užice nema novca i kadrova za funkcionisanje aerodroma Ponikve.

Godišnje se iz gradskog budžeta, kako je rekao Petković, za funkcionisanje aerodroma, koji povremeno koriste mali civilni avioni, izdvajalo oko 10 miliona dinara.

Petković, koji je i predsednik užičkih naprednjaka, na stranačkoj konferenciji za novinare naveo je da je državi ustupljeno 546 hektara zemljišta, 19 objekata, poletno-sletna pista i da će Ponikvama upravljati državno JP Aerodromi Srbije koje će preuzeti, kako je rekao, četiri ili pet zaposlenih u užičkom JP Aerodrom Ponikve.

– Verujemo obećanjima predsednika Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da će 10 do 20 miliona evra u narednih nekoliko godina Vlada Srbije uložiti u konačan završetak aerodroma Ponikve, izjavio je Petković. On je podsetio na obećanje ministarke Mihajlović, prilikom njene posete Novoj Varoši u oktobru prošle godine, da će „2020. ili početkom 2021. godine Ponikve služiti za sletanje i uzletanje velikih aviona“. Petković je rekao da će se rekonstruisati ostatak piste od 870 metara i završiti postavljanje aerodromske ograde i signalizacije, a možda se rekonstruiše i vodovod na aerodromu.

Na podsećanje Danasa da je Aleksandar Vučić, u aprilu 2016. godine sa predizbornog mitinga SNS u Užicu, obećao da će aerodrom početi da funkcioniše u punom kapacitetu u avgustu ili septembru te godine, Petković je najpre tvrdio da „Vučić to nije obećao“.

Potom je korigovao svoju izjavu i dodao da je „problem nastao kada je tadašnji direktor JP Aerodrom Ponikve preneo predsedniku pogrešnu informaciju da sa 2,5 miliona evra može sve da se završi, zbog čega je taj direktor, kako je rekao, „ali ne samo zbog toga, kasnije smenjen“.

Tezu o tome da užički aerodrom naprednjacima ponovo služi kao predizborno obećanje, Petković je odbacio i dodao „da je Vučić više puta pominjao Ponikve u poslednje dve godine, kada o izborima nije bilo reči“.

Uloženo 50 miliona dinara

Sredstvima inostranih donatora i države je ranije obnovljen veći deo infrastrukture, a Vlada Srbije je uložila 50 miliona dinara u gradnju pristanišne zgrade na nekadašnjem vojnom aerodromu, koji je uništen u NATO bombardovanju 1999. godine. Deset godina kasnije, u vreme vlasti DS, država je ustupila Gradu aerodrom, kako bi on služio u civilne svrhe, uz obavezu lokalne samouprave da izgradi stanove za pripadnike Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari