Ovo su najveći zagađivači u Srbiji: Vazduh u nekim gradovima mogao nožem da se seče

E. V. N.

15. 01. 2020. u 22:20

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je u sredu u mnogim gradovima bio u kategoriji "jako zagađen"

Ово су највећи загађивачи у Србији: Ваздух у неким градовима могао ножем да се сече

Grad danima pod maglom i smogom Foto D. Milovanović

A prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je i u sredu u mnogim gradovima bio u kategoriji "jako zagađen". Situacija je posebno alarmantna u Valjevu, gde je koncentracija štetnih PM-10 i PM-2,5 čestica prelazila 300 mikrograma po kubnom metru. Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je prvo postupak kontrole rada Ministarstva za zaštitu životne sredine, a potom i lokalnih samouprava - Beograda, Pančeva, Niša, Kragujevca, Užica i Kosjerića, gde je zagađenje najveće.

Tome doprinosi i saobraćaj, koji truje okolinu sa više od 10 odsto. Kako tvrde u Asocijaciji uvoznika novih automobila i delova, vozila stara između 10 i 20 godina utiču na zagađenje vazduha do 25 odsto. Procenjuje se da broj individualnih kotlarnica premašuje milion, a industrijskih postrojenja i stočnih farmi, koji emituju štetne gasove ima 227. Za njihovo potpuno usklađivanje sa Direktivom o industrijskim emisijama EU potrebno je oko 1,3 milijarde evra.

Jedan od gradova u kojima je zagađenje alarmantno jeste Smederevo. Smederevci su pola prošlog meseca udisali vazduh u kategoriji "veoma nezdrav" i "opasan", a u decembru je čak 14 dana zabeleženo prekoračenje dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih čestica u vazduhu. Rekord je oboren 17. decembra kada je zabeležena koncentracija od čak 1.067 mikrograma po kubnom metru, što je čak 22 puta iznad granice jakog zagađenja od 75 mikrograma! Koncentracija suspendovanih čestica PM-10 izmerena pre dva dana iznosila je 567 mikrograma po kubnom metru ili deset puta iznad crvene granice.

Najveći zagađivači su 14 kotlarnica gradskog "Grejanja", individualna ložišta, Železara i saobraćaj. Budžetom za ovu godinu, koji iznosi 4,7 milijarde dinara, za ekologiju je opredeljeno tek devet miliona. Loša situacija je i u Valjevu, koje je tokom zime okovano dimom iz oko 30.000 individualnih kotlarnica, a vazduh zagađuje i oko 40.000 vozila. U ovom gradu su zabeležene i najveće prosečne vrednosti PM-10 čestica i ostalih štetnih materija u vazduhu.

Građani sa maskama čekaju prevoz

I Užice muku muči sa zagađenjima u zimskom periodu. Najveći zagađivači su, po rečima Nade Jovičić, člana Gradskog veća, kotlarnice, ali i sve veći broj automobila. Grad se nalazi u kotlini, što doprinosi zadržavanju opasnih materija. Zahvaljujući subvencijama grada od 50 miliona dinara, za četiri godine 600 objekata prešlo je na grejanje na pelet i gas, što je smanjilo emisiju ugljen-dioksida za 17 odsto. Jovičićeva je najavila novih 20 miliona subvencija u ovoj godini.

Niš se ovih dana takođe našao na vrhu najzagađenijih u zemlji, a najgore je bilo u sredu uveče kada je indeks zagađenosti bio 300, ali se nadležni ne oglašavaju. U Beočinu su, kažu, za loš kvalitet vazduha "krivci" individualna ložišta.

- Zagađenje u Pančevu isto je kao i prethodnih godina - kaže gradonačelnik Saša Pavlov. - Kada su povećane koncentracije benzena, automatski se obustavlja manipulacija u Rafineriji. To se dogodilo, recimo, 11. januara. U Pančevu oko 65 odsto domaćinstava ima individualna ložišta.

RAZLIČITA MERENjA

NAŠI građani najviše se oslanjaju na svetski sajt "Ervižual", kada je reč o merenju zagađenja u Beogradu, ali srpske institucije tvrde da su podaci Agencije za zaštitu životne sredine i gradskih zavoda za javno zdravlje - tačniji. U srpskoj prestonici "Ervižual" skuplja podatke sa pet državnih stanica, a Gradski zavod za javno zdravlje sa 30. Od toga, polovina daje podatke u realnom vremenu. Kvalitet vazduha nije uvek isti tokom dana, naročito u saobraćajnom špicu. U Gradskom zavodu objašnjavaju da "Ervižual" ima iste podatke kao i oni, ali drugačiju metodologiju.

KAZNA

PREMA rečima ombudsmana, od oko 2.600 podnetih prijava zbog ugrožavanja životne sredine, podignute su samo dve optužnice. U 2018. godini samo jedna osoba je zbog krivičnog dela protiv životne sredine osuđena na uslovnu kaznu, a druga na kućni zatvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran

16.01.2020. 03:38

Gorivo nikad skuplje plate nikad manje ali spin o automobilima od 20 godina ne prestaje...

električar

16.01.2020. 09:17

Ja sam čuo da će u Smederevu sve kotlarnice Javnog preduzeća za grejanje do sledeće grejne sezone biti "preradjene" na grejanje na gas ... Rekonstrukcije, a samim tim i značajno smanjenje cene grejanja, počinju 1. aprila ...