Zvezda stala na zeleno: Žalgiris stavio tačku na crveno-beli pobednički niz

V.PRERADOVIĆ/Novosti online

15. 01. 2020. u 18:27

Posle četiri uzastopna trijumfa, naš predstavnik je u beogradskoj „Areni“ propustio šansu da prvi put u sezoni stigne do pozitivnog skora. Poraz od litvanskog velikana (70:76)

Звезда стала на зелено: Жалгирис ставио тачку на црвено-бели победнички низ

Foto: N.Paraušić

ZELENA boja Žalgirisa zaustavila je Crvenu zvezdu u seriji evroligaških pobeda. Posle četiri uzastopna trijumfa, naš predstavnik je u beogradskoj „Areni“ propustio šansu da prvi put u sezoni stigne do pozitivnog skora. Poraz od litvanskog velikana (70:76), deseti u dosadašnjih 19 kola, pisaće se kao poveći minus u poteri za plej-ofom.

Oba tima dobro su prostudirala njihov prethodni duel u Kaunasu. Bekovi su čuvali lopte iza sedam brava, uprkos konstantnom pritisku rivala na spoljnu liniju. U slučaju crveno-belih na Lorenca Brauna, koga je trener „zelenih“ Jasikevičijus na sve načine pokušao da isključi iz Zvezdinog sistema.

Litvanski šampion uspeo je u prvom poluvremenu u nameri da smanji uticaj na igru najboljeg u Šakotinom timu, odbranom i da drastično snizi trojkaški procenat u odnosu na prethodne mečeve.

Međutim, nije uspeo da zaštiti reket od skakački raspoloženih Kuzmića, Štimca i Gista. Od vazdušne nadmoći crveno-beli su „živeli“ u prvom delu utakmice, u kojem je Žalgiris napadački odlično čitao odbranu našeg šampiona.

Ne i u prva tri i po minuta nastavka, tokom kojih je Zvezdina odbrana bila brža od svake Šarasove ideje. Ubrѕanje igre iz defanzive odvojilo je crveno-bele na sedam poena prednosti, ali samo na kratko. Žalgiris se brzo adaptirao i serijom 11-0 premotao meč na ono što se dešavalo pre Zvezdine energetske detonacije na otvaranju treće četvrtine. A to je ring u kojem bokseri naizmenično zadaju udarce.

Litvanski velikan u završnici treće i na početku poslednje deonice udarao je u serijama i odmakao na „plus devet“, što je bila najveća prednost jednog tima u ovom meču. Izazov sručen pravo u lice našeg šampiona.

U situaciji kada Braun nije bio ni blizu svoje najbolje igre, Beron takođe, nedostajalo je nešto nekonvencionalno. Nešto poput onoga što Zvezdinoj igri daje Davidovac, koji je zbog povrede iz meča sa Megom sedeo pored klupe.

Crveno-beli već u petak, na istom mestu u isto vreme (19.00), imaće priliku da vrate dug berlinskoj Albi za jedan od najubedljivijih poraza u evroligaškoj sezoni.

C. ZVEZDA 70

ŽALGIRIS 76

DVORANA „Štark arena“. Gledalaca: 15.874. Sudije: Rižik, Roka, Gontas.

C. ZVEZDA: Kuzmić 8 (8 sk), Panter 5, L. Braun 14 (4/11 za dva, 2/6 za tri, 6 as), Lazić 2, Beron 9, Dobrić 5, Gist 9 (5 sk), Dženkins 4, Simanić 5, Jovanović, Odžo, Štimac 8 (7 sk).

ŽALGIRIS: Vokap 8, Rivers 8, Lekavičijus 17, Hejs 5, Jankunas, Lukosijunas, Milaknis 9, Geben 3, Jokubaitis, Ledej 10, Lendejl 9, Ulanovas 7.

20:22, 18:16, 15:19, 17:19


TOK MEČA

PRVA ČETVRTINA

Lorenco Braun je u startnoj petorci što je dobra vest za navijače Zvezde. Iako ima problem sa povredom Amerikanac je stisnuo zube i igra. Poeni Kuzmića i Lazića na početku meča - 4:0. Posle odličnog početka Zvezda je malo stala, promašili su dva napada, a Milaknis i Ledej su to kaznili - 4:8.

Nastavlja Zvezda da se muči u napadu, a Milaknis surovo kažnjava za sve greške domaće - 4:11. Tri trojke je ubacio bek Žalgirisa. Kuzmić malo vraća Zvezdu sa dva plus jedan - 7:11. Konačno bolja odbrana Zvezde, a zaigrao je i Braun odlično. Trojka, pa dvojka i asistencija za Simanića - 14:13.

Igra se sada koš na koš. Nastavio je Štimac posle izlaska Kuzmića, ali ni Žalgiris ne posustaje, Lekavičijus i Jankunas vraćaju prednost Litvancima - 18:20. Štimac vraća egal, ali Rivers u poslednjim sekundama prve deonice donosi prednost gostima - 20:22.

DRUGA ČETVRTINA

Snažne odbrane na obe strane. Poenima Ledeja i Dobrića počinje druga deonica (22:24).Sjajno kombinuju Dženkins i Gist, Jankunas ne pogađa otvorenu trojku, ali Štimac gubi loptu - 24:24. Jako težak šut, posle poena Ledeja, pogađa Panter. Zvezda igra dobru odbranu, ali ponovo ne može do prednosti. Ovog puta otvoren šut promašuje Dobrić. Iz teške pozicije pogađa Kej Si Rivers, ali sa devet metara uzvraća Panter! – 29:29.

Gist udara "rampu" Lendejlu, a onda se nagrađuje na drugoj strani terena i pogađa težak šut preko ruke (34:31).Rivers nastavlja da "rešeta", Žalgiris igra dobru odbranu, ali "rampu" lupa i Dobrić, Lendejlu. Ostaje 34:34.

Napadi Zvezde u drugoj četvrtini idu maltene isključivo preko Štimca, koji sa niskog posta ima ulogu sekundarnog plejmejkera. Ovoga puta proigrava Dženkinsa, ali Zvezda spava u odbrani pa prima nove lake poene od Vokapa (36:38). Rivers nije pogodio iz izgledne pozicije, ali nije ni Dobrić. Gist pronalazi Štimca za lake poene, Zvezda se dobro brani, a prvo poluvreme se završava promašajem Pantera iz teške pozicije – 38:38.

TREĆA ČETVRTINA

Skoro dva minuta bez koša na startu drugog poluvremena. Kuzmić sa linije penala prekida seriju promašaja, ali i on polovičan. Jake odbrane u nastavku, trojka Simanića - 42:38. Ovo su minuti Simanića, koji udara rampu Lendleju. Razigrali su se crno-beli, trojka Berona - 45:38. Odlična igra crveno-belih.

Gosti uzvraćaju udarac i postižu pet lakih poena za 30-ak sekundi (45:43). Trojke su promašili Beron i Braun, a Ledej povećao seriju Žalgirisa na 7:0 (45:45). Imam mnogo problema Zvezdin plejmejker, pogotovo u prenosu lopte, jer je Jasikevičus postavio taktiku tako da Brauna tera na brzo dodavanje i ne dopušta mu da organizuje napad... Lendejl lako rešava situaciju sa Simanićem na niskom postu, pa Žalgiris vodi (45:47).

Kao i svaki prethodni put, Kuzmić prekida seriju protivnika, koja se ovog puta zaustavlja na 11:0. Zvezdin centar pogađa oba bacanja, pa ga menja Štimac (47:49). Zvezda se žestoko muči, a Ulanovas sa penala polovičan - 47:50. Braun pogađa trojku i opet egal - 50:50. Ledej prolazi kroz odbranu Zvezde, pa Štimac posle ofanzivnog skoka dolazi do poena. Ulanovas sada muči Zvezdu, pogađa i za tri. Štimac polovičan, a velika greška Dobrića, koji poklanja penale Lukasu Lekavičijusu - 53:57.

ČETVRTA ČETVRTINA

Strahovit početak Žalgirisa. Serija 5:0 za goste, koji imaju plus devet - 53:62. Šakota uzima minutu odmora. Konačno i Zvezda da nešto uradi u poslednjoj deonici, tačnije Gist koji je fenomenalno zakucao - 55:62. Lekavičijus ne dozvoljava Zvezdi da se vrati, a Beron se konačno budi - 57:64.

Volkap radi jednu dobru stvar, pa jednu lošu. Posle poena zaradio je tehničku, Beron pogađa. Nekoliko napada u kojima nema poena i prekida Beron sa bitnom trojkom - 61:66. Lekavičijus nastavlja da muči Zvezdu - 61:68. Štimac oba puta neprecizan. Litvanci promašuju napad, a Gist još jednom zakucava - 63:68. Ledlej dva plus jedan. Braun vraća nadu Zvezdi - 65:71.

Lekavičijus sa penala vraća lepu prednost gostima - 65:73. Gist poloviča, pa Ledej gubi loptu - 66:73. Dženkins vraća neizvesnost, ali kratko. Vokap sa penala stavlja tačku na meč - 68:75. Promašaj Brauna i poeni Ulanovasa za kraj - 70:76.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije