Tramp kritikovao Epl zbog pitanja privatnosti 1Tramp Foto: Beta/AP/Evan Vucci

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp ponovo je prozvao kompaniju Epl, kritikujući je na Tviteru da odbija da otključa ajfone “koje su koristile ubice, dileri droge i drugi nasilni kriminalni elementi”.

Državni tužilac SAD Vilijam Bar je optužio Epl u ponedeljak da nije bio od koristi u istrazi koja je sprovedena u vezi s pucnjavom koja je tretirana kao teroristički čin. Bi-Bi-Si podseća da je ovo poslednji u nizu sukoba između Bele kuće i tehnoloških giganata zbog pristupa podacima.

Tramp je optužio Epl da odbija da sarađuje sa istražiteljima uprkos tome što njegova administracija pomaže kompaniji kada je reč o trgovini i drugim pitanjima.

U ponedeljak je Bar rekao da Epl nije pružio “naročitu pomoć” i otključao dva ajfona u okviru istrage u vezi s pucnjavom do koje je došlo u bazi mornarice u Pensakoli na Floridi. Tri američka mornara su ubijena kada je Saudijac stažista otvorio vatru u bazi 6. decembra.

Epl je saopštio da odbacuje tvrdnju da nije pomogao zvaničnicima u istrazi.

“Naši odgovori na njihove brojne zahteve koje su uputili od napada bili su pravovremeni, detaljni i još su u toku”, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako piše Bi-Bi-Si, ovo nije prvi sukob Epla s Ministarstvom pravde SAD. Nakon masovne pucnjave u San Bernardinu u Kaliforniji 2015. kada je ubijeno 14 ljudi, a 22 ozbiljno povređeno, Epl je odbio da pomogne da se dobije pristup podacima sa ajfona napadača.

Američka vlada je na kraju platila jednoj drugoj kompaniji navodno milion dolara da napravi softver koji će dekodirati telefon.

Ovaj spor baca svetlo na aktuelno razmimoilaženje tehnološke industrije i agencija zaduženih za sprovođenje zakona širom sveta.

S jedne strane, ukazuje Bi-Bi-Si, enkripcija ima važnu ulogu u zaštiti privatnosti, dok s druge može da napravi probleme kriminalnim inspektorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari