Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
ČEKA SE "ZELENO SVETLO" U parlamentu BiH utvrđen protokol o TROMEĐNOJ TAČKI BiH, Crne Gore i Srbije

ČEKA SE "ZELENO SVETLO" U parlamentu BiH utvrđen protokol o TROMEĐNOJ TAČKI BiH, Crne Gore i Srbije

Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH dala je na današnjoj sednici “zeleno svetlo” na Protokol o utvrđivanju tromeđne tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Foto: nap.ba / RAS Srbija

Poslednji korak trebalo bi da preduzmu poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sutrašnjoj sednici kada će se izjašnjavati o ovom protokolu.

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije potpisan je maju prošle godine.

Na njega je Predsedništvo BiH već dalo saglasnost. Čekalo se nakon toga samo još na parlament.

– Ovaj protokol jeste stvarni iskorak koji se čini u pravcu uređenosti državne granice BiH u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava. Svaki iskorak u pogledu uređenosti granice BiH, koji se napravi putem bilateralnih i multilateralnih pregovora sa susednim zemljama, ide u prilog jačanju regionalne saradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja među susednim državama, a što je veliki zalog kako za sadašnje, tako i za buduće generacije država potpisnica – naglasio je nakon potpisivanja Adil Osmanović, tada u funkciji državnog ministra civilnih poslova.

Ovaj dokument ostavlja prostor da se pitanja granice ubuduće rešavaju isključivo na nivou međudržavnih komisija, prenosi Srpskainfo.