Svet

0

Ruski premijer podneo ostavku, raspustio vladu

Autor: VV

Izvor: Beta

Ruski premijer podneo ostavku, raspustio vladu

Izvor: Foto: Beta, AP

Agencija Tass navodi da je Medvedev podneo danas ostavku predsedniku Vladimiru Putinu.

"Mi kao vlada Ruske Federacije treba da damo predsedniku naše zemlje sredstva da preduzme sve mere koje se nameću. Zbog toga cela vlada u sadašnjem sastavu podnosi ostavku", rekao je Medvedev, prenose ruske agencije.

Tass dodaje da je Putin zahvalio Medvedevu za njegov rad i rekao da je zadovoljan postignutim rezultatima, iako premijerov kabinet nije ispunio sve zacrtane ciljeve. Putin je zatražio od kabineta Medvedeva da nastavi rad dok se ne formira nova vlada.

Medvedev je rekao da smatra da sadašnja vlada treba da podnese ostavku posle predsednikovih predloga o "suštinskim promenama Ustava" kojim se, kako Medvedev smatra, menja ravnoteža ovlašćenja izvršnih, pravosudnih i zakonodavnih vlasti, prenosi Tass.

"Posle usvajanja ovih amandmana... biće znatnih izmena ne samo u nizu ustavnih članova, nego u ravnoteži vlasti, konkretno izvršne, zakonodavne i pravosudne", rekao je Medvedev.

Dodao je da je u tom kontekstu očigledno da vlada treba da šefu države omogući da preduzme sve potrebne odluke pod tim uslovima.

"Verujem da je ispravno za Vladu Ruske Federacije da podnese ostavku u skladu sa Članom 117 Ustava", dodao je Medvedev, prenosi Tass.

Ostavka Medvedeva usledila je posle današnjeg Putinovog godišnjeg govora naciji u parlamentu. Putin je predložio izmene Ustava da bi se povećala ovlašćenja Parlamenta dok bi se sačuvao predsednički sistem.

Glavna najavljena mera predvidja jačanje uloge Parlamenta u formiranju vlade, kojom se daje parlamentu ovlašćenje da bira premijera, koga predsednik zatim mora da imenuje. Duma sada samo potvrdjuje izbor predsednika države.

Taj predloženi potez se vidi kao deo Putinovih napora da izgradi novi, snažniji položaj za sebe da bi ostao na čelu države i kada istekne njegov sadašnji predsednički mandat 2024. godine, prenosi AP.

Ruski mediji javljaju da Putin namerava da imenuje Medvedeva za zamenika predsedničkog Saveta za bezbednost.

Medvedev je Putinov dugogodišnji saradnik, na mestu premijera od 2012. godine. Četiri godine pre toga bio je predsednik Rusije (2008-2012), kada je Putin bio premijer.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR