Ex -Yu

"Nema promjene Dejtona, to je stav Srbije"

"Nema promjene Dejtona, to je stav Srbije"
Foto: Tanjug | "Nema promjene Dejtona, to je stav Srbije"

BEČEJ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promjenu Dejtona, ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvijek dobar.

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi s razgovorom novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s turskim predslednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona", istakao je Vučić.

Predsjednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene", podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene Dejtona - mnogi koji govore o promjeni misle da promjene treba da idu u smjeru u smanjejna kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

"Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije