Trivan tvrdi da je Ministarstvo protiv zagađenja vazduha uradilo sve što je moglo; Brnabić zakazala hitan sastanak

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je resorno ministarstvo u vezi sa smanjenjem zagađenja vazduha uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti, navodeći da su lokalne samouprave te koje su zakonski odgovorne za kvalitet vazduha na svojoj teritoriji, ali da većina nema plan njegove zaštite.
Trivan tvrdi da je Ministarstvo protiv zagađenja vazduha uradilo sve što je moglo; Brnabić zakazala hitan sastanak
Foto: 021.rs (ilustracija)
"Od 145 opština i gradova u Srbiji, od kojih je Ministarstvo tražilo da se izjasne da li su izradili planove kvaliteta vazduha, a koji su dužni da imaju po Zakonu o zaštiti vazduha, dobili smo odgovor od samo 66 lokalnih samouprava. Od toga je 29 navelo da će ove godine tek početi da meri kvalitet vauduha, 16 tek planira izradu mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a 21 se izjasnila da ne vrši merenje kvaliteta vazduha, niti planira izradu odgovarajućih planova", kazao je Trivan agenciji Beta.
 
On je precizirao da je dopis lokalnim samoupravama o planovima za merenje kvaliteta vazduha poslat u novembru prošle godine, ističući da su odgovori "katastrofalni" i da se to neće tolerisati.
 
"Inspekcija je zato dobila nalog da hitno ode u sve lokalne samouprave i na terenu proveri da li postoje planovi i da li se oni sprovode", rekao je Trivan i naveo da će svi koji nisu izradili planove biti kažnjeni prema zakonu.
 
On je najavio da će u roku od desetak dana javnost biti upoznata sa detaljima inspekcijskog nadzora, odnosno sa time šta su lokalne samouprave uradile po pitanju smanjenja zagađenja vazduha.
 
Trivan je naveo i da je Ministarstvo uputilo zahtev opštinama i gradovima koji su najugroženiji da izrade plan kvaliteta vazduha i to su Niš, Kraljevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica i Kosjerić. Dodao je da Ministarsvo po tom pitanju već sarađuje i sa rukovodstvom Valjeva, kao i Užica, gde će ove godine pomoći da se ugasi jedna od kotlarnica koja značajno zagađuje grad.
 
Objasnio je i da se nije ranije krenulo sa kažnjavanjem lokalnih samouprava u vezi sa (ne)postojanjem planova kvaliteta vazduha, odnosno tokom nešto više od dve godine postojanja Ministarstva zaštite životne sredine, jer gradovi i opštine u velikom broju slučajeva nisu imali kapacitete da sprovedu propise zbog manjka stručnih ljudi i nedostatka novca.
 
Trivan je naglasio i da je Ministarstvo uradilo sve što je moglo, kako bi se poboljšao i zaštitio kvalitet vazduha, i mimo svojih ingerencija, predlažući mere koje su u nadležnosti ministarstava trgovine, saobraćaja, energetike, finansija. Podsetio je da je predloženo da se do kraja ove ili 2021. godine zabrani uvoz vozila sa evro 3, a možda i evro 4 motorima, jer je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača.
 
Brnabić sazvala hitan sastanak
 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sazvala je za danas hitan sastanak u vezi sa kvalitetom vazduha i merama koje se preduzimaju, saznaje "Blic".
 
Sastanak će se, kako kažu izvori ovog lista, održati u 15 časova.
 
Pozvani su ministri životne sredine, zdravlja i energetike, Agencija za zaštitu životne sredine, Republički hidrometeorološki zavod, predstavnici Grada Beograda, MUP...
  • Maja

    15.01.2020 16:31
    E baš su se naradili.Poslali dopise opštinama I zatvoriće jednu kotlarnicu!Mašala!I zaboravih kese koje su iste kao što su i bile samo je u njima sad i hemija da se brže raspadnu pa će I ona sad u zemlju.I naravno to čudo se sad naplaćuje.Sa sve reklamom!
  • N

    15.01.2020 15:56
    Kad ste već rešili da podelite ogroman novac taksistima bez ikakvog razumnog razloga, onda ste bar mogli da ih uslovite kupovinom hibrida.. Ovako, svi će uzeti dizelaše. Ako već dajete državne (narodne) pare, bar da je neka korist tom narodu..
  • Ny

    15.01.2020 15:27
    Opet skretanje paznje javnosti sa necega bitnog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija