Najnovije vesti
Vesti Svet
Okršaj Sandersa i Bajdena zbog RATA U IRAKU: "To je bila VELIKA GREŠKA"

Okršaj Sandersa i Bajdena zbog RATA U IRAKU: "To je bila VELIKA GREŠKA"

Američki demokratski predsednički kandidati Berni Sanders i Džo Bajden sukobili su se u pogledu spoljne politike i trgovine na debati u Ajovi u utorak, naglašavajući oštre međusobne razlike dok se bore za demokratsku nominaciju za Belu kuću, tri nedelje prije prvih predizbora.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bajden Sanders Foto: Profimedia
Bajden Sanders

Na zadnjoj debati pre prvih demokratskih predizbora u Ajovi 3. februara, kojima počinje trka za demokratskog kandidata, dva kandidata iznosila su svoje stavove po pitanjima poput odobrenja učestvovanja u ratu u Iraku i jačanja trgovinskih dogovora, piše "Jutarnji list".

Sanders, dugogodišnji borac protiv rata koji je 2002. glasao protiv odobrenja učestvovanja u ratu u Iraku, kritikovao je Bajdena zbog podrške ratu i rekao da su čuli iste argumente od zvaničnika administracije bivšega predsednika Džordža Buša pre nego što su došli do drugačijih zaključaka.

- Mislio sam da su lagali, nisam im tad verovao - rekao je Sanders.

- Učinio sam sve što sam mogao da sprečim rat. Džo stvari vidi drugačije - izjavio je.

Pročitajte još

Bajden, bivši predsedavajući senatskog odbora za spoljne odnose, priznao je da je glasanje "bilo velika, velika greška" i rekao da je kao zamenik predsednika Baraka Obame radio na tome da dovede vojnike kući.

- Bilo je pogrešno verovati da nisu hteli da idu u rat - rekao je Bajden za Bušovu administraciju.

- Bilo je to pogrešno glasanje, ali mislim da sam učinio najviše što se može, spreman sam uporediti to sa svakim na ovoj pozornici - izjavio je.

Što se tiče trgovine, Sanders je rekao da on i Biden imaju "temeljne razlike" u stavovima o vrednosti sporazuma o regionalnoj slobodnoj trgovini poput novog Trumpova sporazuma sa Meksikom i Kanadom nazvanog USMCA, kojem se Sanders protivi, a Bajden ga podržava.