Šefik znao da Srbima seku glave: Saznanja o kontaktima DŽaferovića sa Sulejmanijem za vreme rata u BiH ogolela njegovu ulogu

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 01. 2020. u 09:00

Iranski general dovodio mudžahedine u Zenicu

Шефик знао да Србима секу главе: Сазнања о контактима Џаферовића са Сулејманијем за време рата у БиХ оголела његову улогу

Odsečeno na stotine glava srpskih zarobljenika

IRANSKI general Kasem Sulejmani boravio je u BiH u više navrata od 1993. do 1995. godine, i to najčešće u širem području Zenice, gde je delovao ozloglašeni odred El mudžahedin, koji se nalazio u zoni odgovornosti Šefika Džaferovića, aktuelnog bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

To tvrde sagovornici "Novosti", i dodaju da je Džaferović, kao ratni šef ili načelnik Centra službi bezbednosti Zenice, bio upoznat sa delovanjem iranskog generala koga su nedavno u Iraku iz drona ubili Amerikanci i s masovnim ratnim zločinima islamskih ekstremista nad Srbima.

- U zoni odgovornosti Džaferovića, za vreme rata mudžahedini su počinili monstruozne zločine nad Srbima. Odsečeno je na stotine glava srpskih zarobljenika, i to su najmasovnija ritualna ubistva na svetu - kaže, za "Novosti", Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama.

On dodaje da je Džaferović kao šef bezbednosnih službi znao za sve zločine i da je imao dostupne transkripte razgovora mudžahedina, ali da nije reagovao kako bi sprečio zločine nad Srbima u Vozući.

- Sulejmani je tokom čitavog rata na području srednje Bosne dolazio i obučavao mudžahedine, ali i odlazio u Sarajevo i obučavao pripadnike tajne službe Alije Izetbegovića AID - ističe Galijašević.

Naš sagovornik tvrdi da je Sulejmani bio uključen i u opremanje mudžahedina na području odgovornosti Džaferovića, gde im je dopremao oružje preko Hrvatske, a deo tog arsenala ostajao je kod Hrvata.

- Džaferović je posle rata odmah prebačen u AID za generalnog sekretara i imao je uvid u sva ratna dokumenta iz svoje zone delovanja i ostalih, i mogao je sa njima da radi šta hoće. Iako se na suđenjima generalima tzv. Armije BiH spominjalo njegovo ime, nikada nije bio optužen za ratni zločin, što je veliki propust pravosuđa u Hagu, ali bi se dalo diskutovati o tome da li je i nameran - ističe Galijašević.


Da je Sulejmani imao BiH u fokusu, govore i dokumenti Kongresa SAD, koji u svojoj rezoluciji od 9. januara ove godine navodi da je iranski general nameravo da izvede napade na ambasade SAD u Bagdadu, u Iraku, kao i da je planirao napade u Nemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj...

Kasem Sulejmani

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže da je Republika Srpska svesna toga ko predstavlja Bošnjake u Predsedništvu BiH i da je zanimljivo kako je svet bio licemeran, žmureći na zločine nad Srbima za vreme rata i na ukazivanje na radikalni islam, a da se sada, kada je ovo postao globalni problem, vraća priča i na BiH.

Kostadin Vasić, član Odbora za bezbednost Narodne skupštine RS, kaže, za "Novosti", da je ista matrica kod svih ratnih kadrova SDA.

- Sve linije SDA su bile povezane sa Iranom i ekstremnim islamistima.

Podsetimo, "Novosti" su od diplomatskih izvora u Sarajevu dobile informaciju da se Džaferović susreo sa Sulejmanijem 1994. Jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka već 1992. godine je imao u Armiji BiH 20 svojih specijalca, a kasnije je dodatno angažovao još pripadnika Iranske nacionalne grade, koji su bili stacionirani u Kaknju, Visokom, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

NAPAO "NOVOSTI"

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH napao je i "Novosti", jer smo u broju od ponedeljka pisali o tome da je tokom u rata u BiH sa Sulejmanijem koordinorao akcije protiv Srba. Ni ovoga puta nije izostala izanđala mantra o "velikoj Srbiji" i genocidu:

- Reč je o nebuloznom pokušaju da se dovedem u vezu sa nedavno ubijenim iranskim generalom Sulejmanijem. Pri tome se reciklira stara, davno raskrinkana laž velikosrpskih propagandista o navodno počinjenim ratnim zločinima. Očigledno je da predstavljam branu još živoj velikosrpskoj ideologiji, jer stalno govorim istinu o agresiji, zločinima i genocidu, koja im se ne dopada i koju svojom propagandom nastoje izmeniti.

HVALI SE ČISTIM OBRAZOM

DžAFEROVIĆ je u više navrata odbacivao sve optužbe i prijave protiv njega da je učestvovao u prikrivanju zločina na području Zenice i Vozuće. Protiv njega je prijave Tužilaštvu BiH podneo i Mirsad Kebo, potpredsednik FBiH, ali je Džaferović sve to demantovao i poručio da je ponosan na svoju ulogu u ratu i da mu je obraz čist što se tiče učešća u njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Vaske

15.01.2020. 09:16

Ali tada je Kasem Sulejmani bio prijatelj amerima i englezima jer je ubijao srpsku decu, a onda.........? Kasem je prošao ne taknuto, kao i Džaferović i mnoge druge BALIJE, koje su pokazivale mišiće nad nejakima, a kad bi dobili po nosu od srba utehu bi tražili na američkom ramenu. Veliki preokret i gle Kasim terorista, a Džaferović političar, kao i gamad sa Kosova :Tačiji, Haradinaj i ostali.

Sazo

15.01.2020. 11:49

@Vaske - Ako je ovo tacno sto Ameri kazu za sulejmanija onda punu hvala amerima sta su sredili jednog najveceg teroristu na svetu.

Pitu Guli

15.01.2020. 09:17

To je ta multikulturalna Bosna po uputstvima iz genocidne Islamske deklaracije Alije Izetbegovića, ono što danas Srbima i Crnogorcima rade Montenegrini radili bi im i muslimani u BiH samo da su u NATO-u! Ne sme se dozvoliti ulazak BiH u NATO pre odvajanja RS i njenog ujedinjenja sa Srbijom, jer bi se tako ukinula Republika Srpska, otela srpska crkva u BiH, a od tamošnjih Srba bi na silu stvarali anti-srpski nastrojenu novokomponovanu kvazinaciju! Ovo je pitanje opstanka za celo srpstvo!

Хусовић В. Хамид

15.01.2020. 09:19

О кавој агресији у Босни, овај следбеник Османских окупатра говори !? Одакле му право д својата Босну као муслиманску територију када је она историски била Словенска и ничија друга. Одакле и право да у Босни уводе реисламизацију и да то ураде са Сарајевом, највећим српским градом после Београда. Како је могуће да ове људске креатуре заузимају лидерство над људима муслимас. вероисповести а не најбољи међу њима: М. Селимовић. С. Куленовић, Бједићи, Бушатлије, Е. Кустурица, Џ. Галиајшевић, итд .

Mirko

15.01.2020. 09:28

Ja sam pratio i pratim dogadjaje po svetu pa i u bivsoj Jugoslaviji. Hocu da kazem da sam u toku. Sada se pitam kako da ja nisam znao za ove stvari i zasto ova informacija tek sada? 25 god. posle!!! Sta je preuzimala drzava i sta preuzima zbog ovih desavanja? Ko je optuzen i ko je odgovarao za ove ocigledne zlocine? Sta cekamo za medijsku internacionalnu kampanju? Za ovo bi Jevreji stavili pola Bosne u zatvoru a mi nista!!! Dokle vise ta nemarnost za sopstvene zrtve!?

Seka

15.01.2020. 11:21

@Mirko - O tome sta rade mudzahedini u BiH pisale su sve novine devedesetih, a bilo je i groznih slika na naslovnim stranama : mudzahedini drze odrubljene glave Srba. Zgrazavala se sva normalni i cestiti, kukali i plakali najblizi, ali to ostali svet nije interesovalo!

Nedjad

15.01.2020. 11:56

@Mirko - Šta ti pratiš ka ne znaš da su Iranci i Katar dopremali i bacali iz aviona najviše oružja. Besplatno. Oni to i ne kriju. Kauboji sve znali ali im tada odgovaralo. Odmah posle potpisivanja primirja, Dejtona, su tražili od muslimana da se diszsnciraji od Iranaca. I dan danas Iranci imaju veliki broj špijuna u BiH.

47304

15.01.2020. 11:58

@Mirko - Ta nemarnost za sopstvene žrtve traje jako dugo i prelazi u neizlječivu bolest Zarad nekih meni nepojmljivih interesa sve smo ih popišali a i kućni odgoj je zakazao . Koliko je boraca i naroda položilo živote kroz razne ratove i borbe komotno možemo imati Tv kanal sa cjelodnevnim programom "Istorija življenja i stradanja u Srba " .

Милојко

15.01.2020. 09:38

Надам се да уредница на ртс која води уторком гледану емисију чита ваше чланке и да други пут неће нервирати своје гледаоце.

Nikola U.

15.01.2020. 09:47

Nije tako bilo??!! Onda neka fini gospodin u odelu, tj.Džaferović, objasni KAKO je to bilo. Nisu Srbi sami sebi odsekli glave!

Vlajko

15.01.2020. 10:10

Ne vidim nigde da se oglašavaju ovi iz nevladinog sektora što podržavaju centralnu vlast u Sarajevu a protiv su Dodika i RS. Ovo je samo detalj zašto Srbi ne mogu da prihvate vlast i ljude koji sede u Sarajevu a ima toga još.

Nedjad

15.01.2020. 11:52

@Mikica - Zavisi gde? Kad zatrebaju oni ih ubace pa ih posle spasavaju i izvlače 5kada po zlu pođe ali samo glavne.

Mama

15.01.2020. 10:20

Da nisu amerikanci i englezi smislili sve to mi bi i dalje mirno ziveli.Ovako svi su okrvavili ruke i tu vise nema zivota.A pravda,ona je u rukama najveceg monstruma i krvnika-SAD.

Ђорђе

15.01.2020. 11:09

@Mama - Правда је у Бога, а људска правда може да се окачи мачку о реп

Stane

15.01.2020. 10:24

Nategnute pričice za poslepodnevno huškanje. Pa kako ne pomenuste ovog Sulejmanija u zadnje tri decenije. Iranska vojska nema veze sa mudzahedinima, ali kome je to danas bitno

Monte

15.01.2020. 11:23

@Stane - Наравно да је истина, јер се о томе причало и за вријеме рата у БиХ. Стизали су авиони пуни оружја у Загреб, а одатле разним "хуманитарним" каналима је транспортовано за БиХ. Чак је то оружје стизало и у "опкољено" Сарајево. Да, читав тај посао је водио Иран, а американци су то све толерисали. Тек на самом крају рата, американци су се потрудили да Иранци "оду", а до дође још веће зло, Саудијци. Колико ти је година, Стане? Знаш, ако се у нешто не разумијеш, боље не коментариши.

Desa

15.01.2020. 13:32

@Stane - A ti kaomznas sta je istina i ko je sve bio u BiH pa da obezglavljuje Srbe.

Rasa

16.01.2020. 11:32

@Stane - Nije odgovaralo da se Srbi pretvore u zrtve a vi Bisnjaci u agresore ,a sada je sve na svom mestu . Istina je izasla

Раде

15.01.2020. 10:50

И не само они већ радикални муслимани из С. Арабије и осталих држава...

Jovo

15.01.2020. 10:56

A gdje je bila Srbija i gdje je bio Srpski narod iz Srbije dok su Srbima u BiH sjekli glave? Jesu oni bili na nekom drugom planetu?

Aleksandar PP

15.01.2020. 17:32

@Jovo - Zamislite, jedan dobar deo Srba iz Srbije je, rame uz rame, ratovao i učestvovao u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Veliki broj njih su, junački, položili živote braneći nejač Srpske...eto, gde su bili Srbi iz Srbije, gospodine Jovo. A, gde ste Vi bili u vreme seče Srpakih glava u B i H?

Pedja Doboj

16.01.2020. 00:59

@Jovo - Jovo bilo je srba iz Srbije koji su pomagali u ratu vojnicki , samo nisu radili kao pomagaci muslimana , pa nisu opjevanni , kazem vojnicki , a ostale pomoci se nemogu nabrojati, npr. ja sam lijecen u BG godinu dani , nikad niko nije platio jednog dinara , i tako hiljade drugih , jel to pomoc ?

Ђорђе

15.01.2020. 11:12

Први пут да кажем: браво, глупави Американци, добар лов.

Мартиновић Бернард

15.01.2020. 11:16

Свет се грозио сечељам глава у Ираку и Сирији. Што се свет није грозио сечењем глава Срба у БиХ? Вероватно зато што су Срби.

Goran

15.01.2020. 11:25

Služba ljudi, mi je nemamo da imamo nebi svaka fukara dizala ruku na srbski narod. A za nepostojanje službe su odgovorni svi do jednog na vlasti zadnjih 30 godina...

Рашо

15.01.2020. 11:46

Добро је да се о овоме говори и да сазнајемо нове детаље. Можда ће некад и ова наша наопака власт да учини за нарид оно што је дужна!

INFO

15.01.2020. 11:54

Interesantno je da ,dok se ne izjašnjavaju, proizilazi, da ambasade u Sarajevu i Visoki predstavnik, ne znaju ništa o ovome.

I posle svega

15.01.2020. 12:57

Bošnjaci imaju Drskosti Da kazu nesto protiv imena Republika Srpska Ili bilo šta? Oni su MOLIMTE ELItA iz Bosne Dovodili Mudzahedine Placenike Da Ubijaju Srbe . Znamo svi Da Muslimani Glume Da su samo oni Žrtve Ima boga .

Mire

15.01.2020. 19:47

Otkuda sad to? Tokom rata u bosni Amerika je podržavala baš te koji su klali srbe. Ne bi me čudilo da sad izjave kako je i na kosovu klao srbe.