Najnovije vesti
Vesti Svet
PREOKRET U PRIČI KOJA JE IZAZVALA METEŽ U VATIKANU Benedikt XVI povlači svoje ime sa sporne knjige

PREOKRET U PRIČI KOJA JE IZAZVALA METEŽ U VATIKANU Benedikt XVI povlači svoje ime sa sporne knjige

Bivši papa Benedikt XVI prekinuo je dvodnevni metež u Vatikanu zatraživši da se njegovo ime i potpis povuku sa sporne knjige koja uskoro izlazi, a protumačena je kao pokušaj uticaja na papu Franju u vezi sa svešteničkim celibatom.

Papa Benedikt XVI blagosilja okupljene vernike na službi u Frajburgu
Papa Benedikt XVI blagosilja okupljene vernike na službi u Frajburgu

- Mogu da potvrdim da sam jutros, po nalogu penzionisanog pape, zatražio od kardinala Roberta Saraha, glavnog autora knjige, da stupi u kontakt sa izdavačima i zamoli ih da ime Benedikta XVI uklone iz knjige, rekao je Džordž Gensvejn, dugogodišnji lični sekretar Jozefa Racingera, piše Jutarnji.hr

Na koricama knjige pod nazivom "Iz dubine naših srca" koja u sredu izlazi u Francuskoj, nalaze se fotografije Benedikta XVI i kardinala Saraha, što ukazuje na to da su njih dvojica autori.

Francuski dnevnik Le Figaro u nedelju je objavio odlomke iz te knjige za koju je rekao da je nastala u saradnji dvojice visokih prelata. Knjigu su neki protumačili kao izazov konzervativnog krila Katoličke Crkve upućen papi Franji u vezi sa pitanjem celibata koje je ujedno društveno i versko.

Benedikt XVI u knjizi navodno kaže da je istupio jer "nije mogao da ćuti".

U knjizi se od Crkve traži da ne dopusti da padne pod uticaj "lošeg pokroviteljstva, inscenacija, sotonskih laži, grešaka koje su u modi" i "koje mogu da ugroze sveštenički celibat".

Jozef Racinger ne traži samo da se povuče njegovo ime kao koautora, nego i da njegov potpis više ne bude u predgovoru kao ni u pogovoru knjige, dodao je Gensvejn.

Pročitajte još

- Bivši Papa je znao da kardinal piše knjigu, pa mu je poslao svoje beleške o svešteništvu, dopustivši mu da ih iskoristi po svom nahođenju. Međutim, nije dao odobrenje za pisanje knjige s dvostrukim potpisom, niti je video i odobrio izgled korica, rekao je nemački nadbiskup koji je dugi niz godina uz Benedikta XVI.

- Reč je o nesporazumu koji ne dovodi u pitanje iskrene namere kardinala Saraha, zaključio je Gensvejn.