Najnovije vesti
Vesti Svet
DETALJI SUĐENJA Ubica novinara Jana Kucijaka priznao JOŠ JEDNO UBISTVO, a evo kako se branio biznismen koji se sumnjiči da je NALOGODAVAC

DETALJI SUĐENJA Ubica novinara Jana Kucijaka priznao JOŠ JEDNO UBISTVO, a evo kako se branio biznismen koji se sumnjiči da je NALOGODAVAC

Juče je u Bratislavi održana glavna rasprava u slučaju ubistva Jana Kucijaka na kojem je Miroslav Marček, jedan od četvorice optuženih priznao da je učestvovao u brutalnoj likvidaciji mladog istraživačkog novinara i njegove verenice 21. februara 2018. godine u selu Velika Mača. Dan nakon priznanja Marčeka, u javnost su izašli novi detalji iz sudnice.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jan Kucijak i Martina Kušnirova Facebook Martina Kušnírová Foto: Martina Kušnírová / Facebook
Jan Kucijak i Martina Kušnirova Facebook Martina Kušnírová

Naime, jučerašnja rasprava u Specijalnom krivičnom sudu, koja je trajala je više od deset sati, počela je čitanjem optužnice protiv četiri osobe. Kako je navedeno u optužnici, tužilaštvo smatra da je ubistvo naredio Marijan Kočner preko svog posrednika Alene Žužova od Miroslava Marčeka i Tomaša Saba, za koje se veruje da su izvršioci dela.

Optužbe sa kojima se pomenuti suočavaju ne odnose se samo na ubistvo novinara Jan Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove, već i na ubistvo biznismena Piter Molnara iz grada Kolarovo. Miroslav Marček priznao je oba ubistva.

Marjan Kočner
Foto: Jakub Gavlak / EPA;
Marjan Kočner

- Optuženi Miroslav Marček izjavio da je kriv za činjenje svih dela koja mu se stavljaju na teret prema optužnici - rekla je sudija Ružena Sabova.

Sud je prihvatio Marčekov iskaz. Potvrdno izjašnjavanje o krivici se smatra konačnim, i na njega se ne može uložiti žalba ili niti iskaz može biti promenjen. Kao rezultat, sud neće odlučivati o njegovoj krivici, već samo o kazni.

Pročitajte još

Marijan Kočner (nalogodavac) priznao je krivicu po tački 3 optužnice, koja ga tereti za nedozvoljeno držanje oružja. Ova tačka optužnice odnosi se na oružje koje je pronađeno u njegovom sefu tokom policijske pretrage njegove kuće, a za koje nije imao dozvolu. Prema slovačkim zakonima, ovo krivično delo kažnjivo zatvorskom kaznom od jedne do pet godina zatvora.

Miroslav Marček
Foto: Jakub Gavlak / EPA;
Miroslav Marček

Kočner se izjasnio da nije kriv za ubistvo Jana Kucijaka. Njegov advokat Marek Para rekao je da nema dokaza da je novac za ubistvo predat, kako to tvrdi tužilaštvo.

Alena Žužova (posrednik) takođe se izjasnila da nije kriv. Njen advokat Štefan Nezmeri žalio se na "ogroman pritisak medije", kao i da su informacije iz istrage curele u medije.

- Krivično delo je učinjeno, ali nije dokazano ko ga je učinio - rekao je advokat.

Takođe, advokat Žužove doveo je u sumnju pouzdanost Andruška (petog člana grupe koji je pristao na sporazum o krivici sa tužiocem) kao svedoka, rekaviši "da bi uradio sve da smanji svoju kaznu ".

Tomaš Szabo odbio je da se izjasni o svojoj krivici. Njegov advokat Iveta Kočanska tvrdi da on nikada nije bio na mestu gde je ubijen Kucijak i Kušnirova, a dovela je u sumnju i Marčekovo priznanje tvrdeći da on samo želi nižu kaznu.

Porodice Jana Kucijaka i Martine Kušnirove tražile su materijalnu odštetu od 1.000.000 evra.