Najnovije vesti
Vesti Svet
Vodeći kandidati demokrata U KLINČU: Vorenova optužuje Sandersa da je rekao da ŽENA NE MOŽE DA POBEDI Trampa, on poriče

Vodeći kandidati demokrata U KLINČU: Vorenova optužuje Sandersa da je rekao da ŽENA NE MOŽE DA POBEDI Trampa, on poriče

Američka demokratska senatorka Elizabet Voren tvrdi da joj je kolega Bernard Berni Sanders tokom privatnog sastanka rekao da ne veruje da će žena pobediti Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2020. Sanders, međutim, poriče navode Vorenove, preneo je “Gardijan”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
voren sanders Foto: Shawn Thew / EPA;
voren sanders

Vorenova je u jučerašnjem saopštenju iznela svoje viđenje njihove diskusije koja se odigrala u Vašingtonu krajem 2018, kad je svaki senator polagao sebi temelje za predsedničku trku. Kako tvrdi senatorka iz Masačusetsa, među temama kojih se navodno dotakla sa kolegom iz Vermonta bilo je i pitanje šta bi se dogodilo kad bi demokrate nominovale ženskog kandidata.

Pročitajte još

- Ja sam mislila da bi žena mogla da pobedi, ali on se nije složio. Nisam zainteresovana da dalje diskutujem o ovom privatnom sastanku jer Berni i ja imamo daleko više toga zajedničkog nego drugačijeg – navela je Voren.

Ovo je, kako ocenjuje “Gardijan” dramatično dešavanje u dvorištu vodećih predsedničkih nada nakon višemesečnog primirja i to u ključnom trenutku za oba kandidata, svega tri nedelje pre početka glasanja u Ajovi, a dan pre demokratske debate u De Mojnu.

Najduži staž nezavisnog kandidata u istoriji Kongresa - Berni Sanders
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA;
Najduži staž nezavisnog kandidata u istoriji Kongresa - Berni Sanders

Tokom debate kandidati će skoro izvesno morati da iznesu svoja viđenja njihovog sastanka. Sanders je porekao navode Vorenove i naveo da bi bilo “smešno poverovati” da bi on izneo takav komentar i optužio članove osoblja senatorke – koji nisu bili prisutni na sastanku – da lažu o tome šta se dogodilo.

- Ono što sam rekao te noći bilo je da je Donald Tramp seksista, rasista i lažov koji bi naoružao sve što može… Da li verujem da žena može dobiti izbore 2020? Naravno! Na kraju krajeva Hilari Klinton je pobedila Trampa za tri miliona glasova 2016 – rekao je Sanders odnoseći se na glasanje o popularnosti koje je pokazalo da je Hilari pobedila Trampa, dok su izborni rezultati pokazali drugačije.

Pročitajte još

Vorenova je na spornom sastanku rekla Sandersu da planira da se kandiduje za predsednika, a senatori su se složili da neće napadati jedni druge u trci za kandidata partije i izbegli dalje podele. Iako su se tenzije naslagavale nedeljama u suprotstavljenim štabovima, dvoje kandidata je do sada odbijalo da direktno krenu jedno na drugo.

Ali, trka kandidata je iznenađujuće tesna u Ajovi, gde je Sanders po prvi put poveo u anketama. Novo istraživanje Registra De Mojna, CNN-a i Midijakoma pokazalo je da Sanders ima 20 odsto više šansi da bude prvi izbor za predsednika, dok Vorenova prati sa 17 odsto. Sledi Pit Butidžedž sa 16, te Džo Bajden sa 15 odsto.

Elizabet Voren
Foto: CJ GUNTHER / EPA;
Elizabet Voren

Sanders je nezavisni kandidat sa najdužim stažom u istoriji američkog Kongresa i član demokratskog kokusa. Njegova trka za demokratsku nominaciju za predsednika 2016. se okončala neuspehom, a sada se ponovo takmiči.