14. januar  2020. 16.58  | Izvor: RTV

Teranje Božića u Grgurevcima

GRGUREVCI -

Običaji vezani za Božić i dalje su aktuelni posebno u seoskim sredinama pa je tako u sremskom selu Grgurevci danas održano tradicionalno starinsko "teranje Božića".

video icon

Ovaj običaj izvodi se posle praznika kada konjanici kroz selo jašu i posećuju domaćine koji ih primaju u dom i služe kafom i kolačima.

teranje, bozica, 1

Nekoliko desetina konjara iz Grgurevaca i okolnih mesta okupilo se u ovom mestu kako bi uveličali stari običaj teranja Malog Božića koji se tradicionalno već šestu godinu za redom odvija u ovom mestu. Neki su učestvovali i ranije a na mladima ostaje da ovaj običaj ne padne u zaborav.

Organizator manifestacije jeste udruženje ljubitelja konja iz ovog mesta koje se trudi da kroz ovo druženje neguje i starinski običaj.

Podršku događaju pružilo je i udruženje žena "Višnja" iz Grgurevaca koje sa ponosom ističe da je svake godine sve više mladih učesnika što je i cilj ovakvih manifestacija posebno na selu koje oživi bar na jedan dan.

U narodu 14. januar je poznat i kao Mali Božić i proslavom ovog datuma završava se period proslave te ne čudi da se baš na ovaj datum mnogi obredi vezani za Božić ponavljaju poput teranja Božića.

 

Tagovi
Srodne vesti