Sva obećanja nadležnih o formi male mature samo prazne priče

Snimanje iz ptičje perspektive, uvođenje video-nadzora, rešavanje zadataka na računarima, promene u načinu dežuranja i pregledanja testova, drugačije koncipiran treći test, sve su to više puta najavljivane novine na maloj maturi koje do danas nisu zaživele.
Sva obećanja nadležnih o formi male mature samo prazne priče
Foto: Pixabay
Zbunjivanje javnosti o tome kako će ubuduće izgledati završni ispit traje danima, a većina informacija plasiranih u medijima još uvek je u domenu daleke budućnosti, piše Danas.
 
Ono što je potvrđeno ovom listu u Ministarstvu prosvete i u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a što se odnosi na predstojeću malu maturu je da izmena u samom konceptu neće biti. Sadašnji osmaci će polagati testove iz maternjeg jezika, matematike i biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, a zadatke će rešavati kao i dosad - u formi papir-olovka.
 
Sve "spektakularne novine" u resoru ministar Šarčević najavljuje već godinama. Sredinom 2017. godine on je konstatovao da je sadašnji koncept male mature prevaziđen i da bi ga trebalo menjati, te da bi trebalo da bude "nezavisna eksterna ocena". Te godine najavio je i da će naredni završni ispit biti sniman kamerama iz ptičje perspektive, ali od toga nije bilo ništa.
 
U sklopu rigoroznije kontrole ministar je u oktobru 2018. za Danas kazao da će na predstojećem završnom ispitu najverovatnije biti promenjen način dežurstva, tako što će nastavnici dežurati u svojim školama, pa će se imenom i prezimenom znati ko je odgovoran za eventualne propuste. Ni to se nije obistinilo.
 
Stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u svojim izveštajima o realizaciji ukazuju na ograničenja kombinovanog testa i predlažu da on treba da sadrži veći broj zadataka po predmetu, čime bi se obezbedio ravnopravniji položaj učenika koji se ističu u prirodnim i društvenim naukama.
 
Iako svesne nedostataka kombinovanog testa, prosvetne vlasti - ne samo aktuelna, do sada se nisu usuđivale da povećaju broj zadataka, iz straha da bi to izazvalo negativne reakcije roditelja. Bilo je i više razmišljanja šta bi đaci mogli da polažu na trećem testu, a jedno od rešenja o kome se svojevremeno spekulisalo je da se kao alternativa kombinovanom uvede test iz prvog stranog jezika, a da se đaci sami opredeljuju šta će polagati. Prema saznanjima Danasa, odluka ministra o ovim promenama se očekivala za sadašnju generaciju malih maturanata, ali je posle prošlogodišnjeg "provaljivanja" testa iz matematike bilo jasno da se u tom domenu ništa neće menjati.
 
Priča je prethodnih dana ponovo aktuelizovana, s tim što su se u medijima pojavile oprečne informacije. Najpre je preneta ministrova izjava da bi umesto kombinovanog testa u ponudi bila dva, tri različita, koje bi deca birala prema svojim sklonostima i interesovanjima, a potom i da će kombinovani test najverovatnije zameniti PISA zadaci. Ovo rešenje trenutno nije izvodljivo, između ostalog, i zbog toga što su zadaci na završnom ispitu zasnovani na standardima za kraj obaveznog obrazovanja, a oni su mnogo više orijentisani na sadržaj nastavnih predmeta nego što su to nivoi postignuća u PISA istraživanju. 
 
O digitalizovanom polaganju male mature govorilo se više puta, a posebno kada je prošle godine "procureo" test iz matematike. Obećanje da će ove godine testovi biti digitalizovani dala je i premijerka Ana Brnabić.
 
Danasu je potvrđeno u Ministarstvu prosvete da će učenici osmog razreda maturu u junu polagati pomoću papira i olovke. 
  • Novosadjanka

    16.01.2020 11:51
    Gospodine ministre,svako jutro novi naslov! Malo roboti,hologrami,pisa test,pa nista od toga...a vi kako te?
  • AbelTvManijak

    14.01.2020 19:19
    Svet ukida US standardizaciju jer se pokazala kao losa, a sta mi radimo, uvodimo gluposti, a deci ukidaju ideju kritickog misljenja.
    Stranci nam grade udzbenike, sa laznim informacijama.
    Deca sve tuplja po izlasku iz skole...
    Hrane decu, za uzinu sa prezasicenim secerima....
    Ma niko da se potrudi da pazljivo i temeljno izgradi ceo sistem obrazovanja, nego sve ovako, pricam ti pricu dok se pare trose, a profesori idu goli i bosi...

    Eeee daj Boze da se Srbi vec jednom sloze...
  • 021

    14.01.2020 18:54
    Ovo je vec izivljavanje i psihicko zlostavljanje dece,bas bih volela da vidim tu budalu od ministra koliko on zna i kako bi njemu bilo da ga stalno testiraju,da li on ili oni u ministarstvu znaju koliki teret nanose deci tim njihovim glupostima.I u moje vreme je bilo polaganje ispita, iz srpskog i iz matematike, ali nije bilo toliko tenzije i tolike psihicke napetosti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija