Najnovije vesti
IT
Kraj za Windows 7. Evo šta bi trebalo da uradite da biste bili sigurni

Kraj za Windows 7. Evo šta bi trebalo da uradite da biste bili sigurni

Kako je prethodno najavljeno, podrška za operativni sistem Windows 7 prestaje danas, 14. januara 2020. godine, i Microsoft više neće nuditi tehničku podršku ni ažuriranja softvera . To tznači da će ovaj operativni sistem postati bezbednosni rizik za korisnike jer bezbednosna ažuriranja koja otklanjaju ranjivosti više neće biti dostupna.

Windows 7
Windows 7

Poslednja istraživanja pokazuju da je na globalnom nivou više od trećine (38%) malih preduzeća, kao i skoro polovina (47%) preduzeća srednje veličine i velikih kompanija i dalje koristi Windows 7. Uz to, više od trećine (38%) privatnih korisnika i dalje koristi Windows 7.

Razlozi za to su kako kažu iz kompanije Kaspersy koja je sprovela istraživanje, od toga da se koriste stari softver koji se ne pokreće na najnovijim verzijama operativnog sistema, finansijski razlozi ili navika. Međutim, stari, neažuriran operativni sistem je veliki sajberbe i bednosni rizik; trošak incidenta može biti značajno veći od cene nadogradnje.

Za korisnike ova promena ne znači da više ne mogu da koriste ovu platformu već da im Microsoft više neće nuditi ažuriranja i sigurnosne pečeve za eventualne propuste kao i tehničku podršku. Windowsi 7 će i dalje raditi na vašem računaru, ali je bezbednost smanjena.

Jedino rešenje je apdejt na naprednije verzije Windowsa od kojih je najnovija Windows 10.