"Nema drugog referenduma"

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je zahtev škotske premijerke za prenos ovlašćenja kako bi mogla da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

14:36

Tanjug/Liam McBurney/PA via AP

Kako stvari stoje, referendum neće moći da bude održan bez saglasnosti britanske vlade, konstatuje Rojters pozivajući se na pismo koje je Džonson uputio Nikoli Stardžon.

Stardžon je u decembru pisala Džonsonu tražeći pregovore o prenosu ovlašćenja sa Londona na Edinburg za održavanje referenduma.

"Ne mogu da pristanem na zahtev koji se odnosi na prenos ovlašćenja a koji bi doveo do novih referenduma o nezavisnosti", odgovorio je Džonson škotskoj premijerki u pismu koje je objavio na Tviteru.

Džonson je Stardžon podsetio i na referendum 2014. godine kada su gradjani Škotske odlučili da ostanu u Velikoj Britaniji.

"Novi referendum o nezavisnosti značio bi nastavak političke stagnacije koja je poslednje decenije u Škotskoj", naveo je Džonson.

Stardžon je posle decembarskih izbora u Britaniji, na kojima su konzervativci odneli ubedljivu pobedu.

U Škotskoj je, medjutim, Škotska nacionalna partija osvojila više od 45 odsto glasova, što je osam odsto više nego na prethodnim izborima, dok su s druge strane konzervativci i laburisti oslabili.

Stardžon je posle izbora poručila da vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude deo Britanije, kao i da joj uspeh njene Škotske nacionalne partije na izborima daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Škotska je na refernedumu održanom 2014. odbacila opciju nezavisnosti sa 55 procenata gradjana koji su se izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji i 45 koji su bili za nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: