14. januar  2020. 11.51  | Izvor: Tanjug

Direktor Filmskog centra Srbije: Ne priklanjam se nijednoj od strana u sukobu

BEOGRAD -

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić kaže da ne želi da se prikloni nijednoj strani u aferi, u kojoj je reditelj Predrag Gaga Antonijević optužio Dragana Bjelogrlića da mu je nudio mito, već samo želi da zaštiti interese institucije na čijem je čelu.

U saopštenju koje je dostavljeno javnosti, Matić napominje da je uveren da mnogi nesporazumi nastaju zbog sistemskih i suštinskih nedostataka u strateškom razvoju kreativne industrije kod nas, a trenutna dešavanja, dodaje, samo su neka vrsta epiloga.

Inače, Antonijević je javnosti dostavio mejl u kojem ga Bjelogrlić nagovara da podele "plen", ako kao član komisije Filmskog centra Srbije izlobira finansijsku podršku za film "Jesen samuraja", što je Bjelogrlić kasnije demantovao.

Matić u saopštenju kaže da je prihvatio sugestiju Upravnog odbora FCS da se "drži po strani" u slučaju privatnih optužbi i sukoba među uglednim kolegama.

"Kao direktor ne želim da se priklanjam nijednoj od sukobljenih strana, ni u jednom sukobu, već jedino da zaštitim interese Filmskog centra Srbije", napisao je Matić i dodao da će saslušati svaki predlog, savet, sugestiju ili kritiku stručne javnosti koja se odnosi na unapređenje rada Filmskog centra.

Napomenuo je da je neophodno da se otvoreno govori o problemima filma, tv serija, podsticaja, poreskih nadoknada i kompletne audio-vizuelne industrije, kao i da nam je nov zakon o kinematografiji "prilagođen vremenu u kojem radimo, i vremenima koja dolaze".

Srodne vesti