Niži prag šteti SNS, raduju se SPAS i SRS: Kako bi se spuštanje cenzusa odrazilo na postojeću stranačku panoramu u Srbiji

V. MIJATOVIĆ S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

14. 01. 2020. u 09:00

Ovaj potez mogao bi da bude nezgodna "koska" za SzS i da otvori sukobe

Нижи праг штети СНС, радују се СПАС и СРС: Како би се спуштање цензуса одразило на постојећу страначку панораму у Србији

MOGUĆNOST da cenzus potreban za ulazak partija u Narodnu skupštinu bude spušten sa pet na tri odsto najviše bi odgovarao radikalima, SPAS-u Aleksandra Šapića i Pokretu slobodnih građana. Ove tri stranke, prema istraživanjima, trenutno imaju podršku između tri i šest procenata, pa bi im niži prag širom otvorio vrata parlamenta.

Ovo pravilo moglo bi da zaživi na parlamentarnim izborima koji će se najverovatnije održati 26. aprila, a da se o njemu intenzivno razmišlja, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On tvrdi da se time nikako ne ugrožavaju prava opozicije, da bi SNS dobio manje mandata, ali da bi javno mnjenje bilo bolje preslikano.

Bojan Klačar iz CeSID-a istakao je, za "Novosti", da bi niži prag išao u korist stranaka koje su trenutno između tri i pet odsto podrške, a to su SRS, SPAS i PSG, ako bi odlučili da izađu na izbore.

- Naprednjacima ovo rešenje odgovara, jer bi omogućilo da više stranaka uđe u parlament i da se tako izbegne situacija da samo oni i SPS pređu prag. Međutim, menjanje izbornih pravila uoči glasanja otvorilo bi pitanja u domaćoj i stranoj javnosti što vladajućoj partiji ne odgovara i da bi zbog toga mogli da se odluče da odustanu od te ideje.

Ipak, činjenica je da su pojedini zakoni, koji se posredno tiču izbora, već promenjeni u izbornoj godini, i to na insistiranje opozicije i posrednika iz Evropskog parlamenta. Podsetimo, izmenjeni su akti o finansiranju izborne kampanje, Agenciji za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima.

MENjALI I 2008. MEĐU najljućim protivnicima snižavanja izbornog praga su predstavnici bivše vlasti koji su ga, dok su bili na položajima, korigovali baš uoči lokalnih izbora 2008. Tada je promenjen Zakon o lokalnim izborima i prag je sa tri povećan na pet odsto. Između ostalog, ovim propisom ukinut je direktan izbor gradonačelnika.

Ukoliko ovaj potez, za koji Vučić, kako tvrdi, još nije dobio podršku u svojoj stranci, zaista zaživi, mogao bi da bude nezgodna "koska" za deo opozicije koji želi da bojkotuje izbore. To se pre svega odnosi na Savez za Srbiju, gde bi mogle da se otvore pukotine među članicama, pošto bi snižavanjem praga bio olakšan ulaz u Skupštinu i pristup novcu iz budžeta koji je nekima od njih neophodan za funkcionisanje.

U ovom opozicionom bloku pak tvrde da se iza ovog "manevra" samo krije namera da se "prava opozicija zameni lažnom". I u PSG, koji još nije presekao da li će na izbore, kažu da su sada bliži odluci da na njima - ne učestvuju. Nezvanično saznajemo i da deo stranaka manjina ima rezervu prema ovom rešenju, jer bi niži cenzus podigao prirodni prag na osnovu kojeg oni dobijaju mesta u parlamentu.

Ministar Rasim Ljajić rekao je da bi spuštanje izbornog cenzusa na tri odsto doprinelo tome da se stranke uozbilje, jer bi svaka vodila računa o kandidatima koje će predložiti.

- Vladajuća koalicija pokazala je da joj je stalo da dođe do vraćanja poverenja u izborni proces. Očekivao sam da spuštanje cenzusa bude jedna od glavnih tema tokom dijaloga vlasti i opozicije - rekao je Ljajić za RTS.

CRNOGORSKI RECEPT U MAĐARSKOJ je cenzus pet odsto, a deo poslanika se bira direktno, a deo sa liste. Prag od pet odsto moraju da preskoče i partije u BiH i Hrvatskoj, dok je kod Crnogoraca granica tri procenta. Rumuni glasaju po većinskom sistemu koji ne podrazumeva cenzus.


On je 2013. godine već predlagao tzv. stepenasti model koji bi značio da partija koja ide solo mora da preskoči prag od tri odsto, one koje nastupaju u paru - pet, a za koalicije sa tri i više članova da važi cenzus od sedam procenata.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović tvrdi da Vučić ne može da "razbije blok istinskih opozicionih snaga, koje će bojkotovati izbore, te je zbog toga posegnuo za snižavanjem cenzusa".


Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da se vlast plaši bojkota i da razmišlja o nižem cenzusu, jer zna da će posle izbora u aprilu, parlamentarni saziv činiti samo naprednjaci i socijalisti:

- Zato su došli na ideju o spuštanju cenzusa da bi ugurali u parlament više od dve političke opcije, i tako glumili višestranačku parlamentarnu demokratiju.

Austrijski ekspert za Zapadni Balkan Volfgang Petrič predlog za smanjenje cenzusa vidi kao pozitivan signal i znak za unapređenje demokratije u Srbiji:

- Niži cenzus načelno nije dobar kada postoji mnogo partija, jer bi se time dobilo previše stranaka u parlamentu. Međutim, niži cenzus omogućava ujedno da stanje u parlamentu odslikava što bolje volju birača.

Ako se postigne dogovor da se cenzus spusti, Zakon o izboru narodnih poslanika Skupština bi mogla da izmeni u februaru. Inače, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost Mario Spasić podneo je Vladinoj radnoj grupi inicijativu za promenu izbornog cenzusa na tri odsto, ali i za uvođenje "stepenastog" cenzusa za koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

и пад је лет

14.01.2020. 09:26

Уместо да се од избора до избора подиже цензус и полако исушује политичка каљуга, ради се супротно и повећава број продаваца магле.

Рашо

14.01.2020. 09:28

Прича се о свему и свакоме али се пажљиво избегава помињање ДСС једине партије коју виде честити, школовани, неукаљани и добронамерни људи!

Aleksa

14.01.2020. 09:59

Korist od spustanja za cenzus od 3 procenta imace samo male, vecinom opozicione stranke, koje su na ivici prelaska bila sa dosadasnjih 5 procenata...

Ana

14.01.2020. 09:59

Ovim spištanjem cenzusa bi manje stranke imale šanse da osvoje neki glas i možda se nađu u parlamentu.

Duki

14.01.2020. 10:00

Na predlog evroparlamentaraca promenjena su tri zakona u izbornoj godini, a sada se Tanja Fajon buni zbog eventualne promene ovog zakona.

Milena

14.01.2020. 10:01

Mnogi koliko se da primetiti raduju smanjenju nižem pragu, ali mnogi će teško i taj procenta od tri procenta teško na izborima dobiti.

Zoran

14.01.2020. 10:05

Ovaj predlog je svakako koristan da se poveća nivo demokratije u našem političkom sistemu i da veći broj građana ima svoje zastupnike u parlamentu kako na nacionalnom nivou tako i na lokalu.

OM

14.01.2020. 10:08

Sumnjam da će imati štetu, jer ko ima rezultate iza sebe, nema čega da se plaši, jer narod vidi ko radi, a ko ne.

mama

14.01.2020. 10:11

Bravo za ovaj potez ,predsednik hoce da se stvori konacno stabilna opozicija koju treba da ima svaka ozbiljna drzava na svetu !! Svaka cast !!

Bojan

14.01.2020. 10:15

Nizi cenzus je da gradjani sto vise budu zastupljeni u Skupstini.Al problem oni sto se deklarisu u javnosti kao zastupnici tih gradjaan su bez ideje,bez argumenata i politiku vide kroz fotelje i kofere dolara.

Nikola

14.01.2020. 10:24

Smanjenje cenzusa ide na štetu SNS-u, ali zbog tolerancije prema opoziciji pristaju na smanjenje cenzusa. Iako će se cenzus smanjiti i dalje je visok za opoziciju koju niko ne podržava.

Zoran

14.01.2020. 10:32

Na spustanje cenzusa skoro svi se zale, a najvise opozicija, kojoj prakticno nista ne odgovara, osim preuzimanja vlasti, samo ne znam na koji nacin.

BozaB

14.01.2020. 10:39

SNS ima preko 60% podrske naroda jer se vide rezultati njihove vlasti.Za ostale se zna ko su i sta su i zato i ne mogu ni do 3%.

Pravi Delija Veran Je Ko Pas

14.01.2020. 11:03

opet mutivoda sprovodi svoje fiks ideje da nahrani veštačku opoziciju u vidu Šešelja Čede i Čanka

uiui

14.01.2020. 11:03

Koliko se neki iz EU bude zbog mogućeg smanjenja cenzusa na 3%, ispada da " lideri " opozicije nemaju ni 3% udela u biračkom telu.

bigserb

14.01.2020. 11:09

Hoce li Vucic i SNS sada izbaciti sve koalicione stranke sa svoje liste, pa da se same bore za tih 3%?Pa naravno da nece, i dalje ce tu biti Vulin, Ljajic, Draskovic, Krkobabic, Karic, Popovic,..., ovih 3% je smisljeno da bi Vucic u parlament ugurao lojalnu opoziciju, Canka, Cedu, Seselja,.., cak i onog Vacica, bez toga u parlamentu bi bili samo on i Dacic, ovako ce se dobiti privid demokratije i postenih izbora!Sada je bojkot jos normalnija stvar, ovo je sprdnja sa inteligencijom!

DejanČa

14.01.2020. 11:10

Vlast je opet izašla u susret svima. Ali njima ni to neće odgovarati oni izgleda žele da dođi do vlasti bez izbora.

Goran

14.01.2020. 11:12

Svaki pokeras voli keca iz rukava a stranke sa 3% su upravo to. Mali slabi i uvek spremni da preglasaju ako vlastima zaskripi a trenutno ne da škripu nego u provaliju idemo i to bez točkova...

Деки

14.01.2020. 11:25

Овај банални покушај мућења воде управо одговара нивоу свести снс доктора наука. Јадним маневром покушавају да убију више мува одједном, убацујући тако разне дијаболе попут оног симпатичног десничара Мише Васића, Вацића, како га је Вучић већ крстио. Левицу већ увелико експлоатише, тако да је сада спреман да својим врхунским коалиционим партнерима у млаћењу празне сламе и залуђивању народа ове земље, може поново да оживи специјалну болницу Чиготу на Златибору и попуни њихове капацитете.

Markos

14.01.2020. 11:29

Spuštanjem sa pet na tri odsto najviše bi odgovarao radikalima u ovom momentu u to nema sumnje.

stevo

14.01.2020. 11:29

Можда ће квантитет донети и квалитет, у шта сумњам с обзиром на наш менталитет. Треба променити изборни закон којим би на право место дошли потребни и прави људи. Овако иза лидера странака шлепа се свашта, посебно на локалу, а и у парламенту, где је важно одседети два мандата (чини ми се) и остварити пензију. Мењати закон и у смислу одговорности, за пропусте и нерад одмах санкционисати а не чекати следеће изборе.

una

14.01.2020. 12:05

Smanjenjem cenzusa otvaraju se vrata strankama i eto,Vucic ce im omoguciti fer borbu na izborima.

Pera

14.01.2020. 13:08

Nizi cenzus je nezgodna situacija za SNS a sansa za sve male stranke, ali i pored toga zna se ko uziva najvecu podrsku naroda.

MAKSS84

14.01.2020. 13:09

Spustanje cenzusa nece pomoci nekim strankama jer nemaju nikakvu podrsku naroda.

Merima

14.01.2020. 13:51

Spuštanje cenzusa je u cilju većeg nivoa demokratije u političkom sistemu kojim će biti omogućeno da manje stranke imaju svoje predstavnike u parlamentu ali ni ovaj cenzus ne odgovara Đilasu, Obradoviću, Jeremiću, Trifunoviću jer sada nemaju izgovor i opravdanje za debakl koji će doživeti na predstojećim izborima.

xd

14.01.2020. 14:27

Naprednjaci su stranka koja radi koja traje i koja idu u korak sa potrebama građana. Ovim postupkom su savim razyumno stavii dp znanja opozciji da su oni ljudi koji zele fer borbu!

lili

15.01.2020. 11:40

@Mirko - I opet kažem da je to nova zvrčka. Kao ima opozicije, kad tamo DOS sa 17 partija opet na delu. Ne treba nam opet situacija nezna se ko pije a ko plaća. Radije birajmo opciju bojkota. Demokrata loji je otkazao ljubav demokratama.

Micka

14.01.2020. 19:31

Hteli su bolje uslove na izborima i verovatno ce ih dobiti.Sad vise nemaju razloga za bojkot.

Karolina

14.01.2020. 21:53

I pored smanjenja cenzusa SNS ce na predstojecim izborima odneti ubedljivu pobedu.

Boris

15.01.2020. 08:17

Nekima kao sto je opozicija ni ovo smanjenje cenzusa nece znaciti,jer narod je uz SNS i predsednika Vucica!

lili

15.01.2020. 11:35

@Boris - Nije, nego ! Da se to opet ne sprema varijanta DOS sistema. 17 partija, pa se ne zna ko je lud a ko zbunjen.

Sve je moguće

15.01.2020. 10:29

Ozbiljni politički analitičari znaju da je Vučić projekat Slobe i Mire i da su Šešelj i Toma samo pripremali teren za njega. I pored neravnopravnih nastupa na TV, opozicija ima velike šanse, jer većina Srba ne vole kriminalizovanu i bahatu vladajuću koaliciju (socijalisti, radikali, julovci). Zato PRAVA i POŠTENA srbska opozicija mora izaće na izbore u VIŠE kolona i za TRI meseca dobre TV kampanje dobiju većinu : koalicija Vuk Đilas Boško 25%, koalicija DS, PSG 20%, koalicija Ilić i General 5%..