Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 14. 1. 2020.

| Društvo

Proglašena epidemija afričke kuge divljih svinja na teritoriji Pirotskog okruga

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
divlja svinja
Proglašena epidemija; Ilustracija; foto: flickr.com/Adrian Korte

Na teritoriji 2 lovišta u Pirotskom okrugu - Vidlič u Dimitrovgradu i Ponišavlje u Pirotu, Uprava za veterinu proglasila je zarazu afričke kuge divljih svinja. Domaćinstva koja čuvaju svinje trebalo bi da povedu računa, a lovci su dobili uputstva kako bi smanjili širenje bolesti koja se ne prenosi na ljude, ali može da ugrozi svinjski fond.

Prvi slučajevi ove bolesti zabeležini su na jugu Srbije, a građani koji čuvaju svinje trebalo bi da se pridržavaju mera predostrožnosti jer je virus veoma opasan, nema vakcine, ni leka, a brzo se širi.

Lovački savez Srbije potvrdio je da je Uprava za veterinu izdala rešenje kojim je proglašena zaraza, a Zoran Aleksić iz Lovačkog udruženja Ponišavlje kaže da su lovci dobili jasna uputstva.

Označili smo zaraženi deo područja koji je obeležen određenim koordinatama. To je pre svega auto-put Pirot-Dimitrovgrad do Bugarske granice, deo puta od sela Donji Krivodol do Pirota. Tu smo zabranili lov po uputstvu Uprave za veterinu. A jedan deo će se maksimalno opteretiti lovom, da se što više ove divljači ulovi i da se smanji brojno stanje, kako bi smanjili proširenje kuge - kaže Aleksić.

Po njegovim rečima, biće organizovani grupni lov, da bi se smanjila populacija ove divljači, a Alekisć tvrdi da je zaraza došla iz susedne Bugarske.

Da je pojačana kontrola svinjskog mesa, rekla je i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Posle najnovijeg slučaja svinjske groznice u Bugarskoj, gde je na jednoj farmi ubijeno preko 24.000 svinja, pojačana je kontola kako domaćih, tako i divljih svinja na teritoriji našeg okuruga - rekla je Tončićeva.


Šta je afrička kuga?

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, simptomi afričke kuge lako su prepoznatljivi - krvavi prolivi, pobačaji, povišena temperatura, potištenost, gubitak apetita, kašljanje, povraćanje, krvarenje po ušima, njušci, repu, nogama i stomaku.

Zato oni koji drže ove životinje, ukoliko primete ovakve simptome, treba odmah da pozovu veterinara. Iznenadna smrt jedne ili više svinja je takođe alarm - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Iako se ova bolest ne prenosi na ljude, niti na druge životinje, iz Ministarstva apeluju na one koji imaju svinje da povedu računa o čuvanju životinja.

Preporuka je da povedu računa o higijenskim uslovima, da spreče glodare, ptice i insekte da ulaze u svinjac, da stave dezinfekcione barijere. Lovci mogu da preko obuće, odeće i ruku prenesu virus na domaće svinje, upozoravaju, te je potrebno zameniti odeću kada se prilazi domaćim životinjama.

Ministarstvo je izdalo brošure sa uputstvima o bolesti, kao i biosigurnosti na farmama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vizionar

    15:11 // 15. 1. 2020.

    Ministar poljoprivrede o virusu afričke kuge. (N1, 15. 8. 2019. godine)
    „Uspeli smo da za sada na mikroprostoru to rešimo, što ne znači… Virusi afričke kuge svinja su kao teroristi, taj virus je kao teroristi. Oni se mogu pojaviti u, ne znam, Pirotu, pa da bude tamo prisutno, pa za tri meseca se pojavi negde na severu zemlje, pa onda na istoku, nije kao klasična svinjska kuga. Tu napravite obruč,

  • Alex

    12:27 // 14. 1. 2020.

    Losa, vrlo losa vest. Morace da se, nazalost, uniste sve svinje i divlje i domace da bi se sprecilo sirenje bolesti. To moze da dovede i do poskupljenja mesa usled nestasice...

    • Aleks Sataj

      17:37 // 14. 1. 2020.

      Ce resi AV i ovaj problem, dekreom naravno!

    • slavko

      17:40 // 14. 1. 2020.

      Hahaha a poskupljenje mesa do pada kvaliteta ishrane,a samim tim do pada imuniteta zatm do razvoja bolesti i do pada nataliteta uz dizanje mortaliteta

    • Puretinac

      15:08 // 15. 1. 2020.

      Svinjsko meso je ionako stetno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: