Narod neće dati da zlo pobedi dobro: Patrijarh srpski Irinej na molebanu podrške Srbima u Crnoj Gori i na KiM

B. Subašić

14. 01. 2020. u 01:21

Nema smirivanja sve dok se oni koji tamo odlučuju ne ostave zlih namera, probuđena je vera kod svih

Народ неће дати да зло победи добро: Патријарх српски Иринеј на молебану подршке Србима у Црној Гори и на КиМ

Foto N. Skenderija

MOLIMO se Gospodu da osvetli razum i srca onih koji odlučuju u Crnoj Gori, da ne udaraju na Božje i narodne svetinje. Jer crkvena imanja ne služe samo predstavnicima crkve već celom narodu. A narod se u bratskoj i svetoj Crnoj Gori neće smiriti dok se oni koji tamo odlučuju ne ostave tih zlih namera. Jer ne da da zlo pobedi dobro.

Ovim rečima patrijarh srpski Irinej pozdravio je hiljade Beograđana okupljenih na Molebanu podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji i dočeku srpske Nove godine.

Bogosluženju, koje je počelo u 22.30, prisustvovalo je i više od 200 sveštenika, monahinja i monaha SPC. Uoči ponoći patrijarh Irinej je blagoslovio godinu punu iskušenja i nevolja koja se okončava i pomolio se da sledeća bude bolja, naročito u "bratskoj i svetoj Crnoj Gori".

- Kaže gospod da molitva mnogih ima veliku snagu i zato se pomolimo Gospodu da blagoslovi godinu u koju ulazimo i našu braću u Crnoj Gori koja doživljavaju stvari nezapamćene. Jer, bezbožnici su digli ruku na svetinje Gospodnje, na njihovu imovinu koju žele da uzmu i potroše je kao svoje nasledstvo. Ono što vidimo da se dešava u našoj bratskoj Crnoj Gori se nikada nije dešavalo ni u našoj, ni u svetskoj istoriji. Svetinje hoće da oduzmu oni koji sa svetinjama nikakvog zajedništva nemaju. Da otmu imovinu crkvenu koja ne postoji od juče, već stotinama godina. Nažalost, to što oni spremaju ni Turci nisu činili, ni oni drugi koji su bili slični Turcima - potreseno je besedio patrijarh Irinej.

PROČITAJTE JOŠ: Srbi dočekali pravoslavnu Novu godinu: Proslava na trgovima uz muziku i kuvano vino širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore (FOTO/VIDEO)


On je naglasio da je dešavanja oko spornog Zakona o verskim zajednicama u Crnoj Gori osudio čitav hrišćanski prvoslavni svet, ali da oni koji su ga doneli "kao da ušiju nemaju da čuju, ni očiju da vide".

- Narod je spreman da brani svoje svetinje, ne samo rečima, već i životima. Ovo zlo u Crnoj Gori ima i jedno dobro, probudilo je veru i kod onih koji nisu znali da je imaju - zaključio je patrijarh Irinej.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gladni narod Srbije

14.01.2020. 03:46

Tako je! Nećemo dati nikad da zlo pobedi! Smrt Jugoslaviji! Smrt zločincu Titu!

Црни Сале

14.01.2020. 04:33

Ако је већ тако и жеља легитимно изабране владе, онда је морало да се преговара о свим питањима која се дотичу СПЦ у Црној Гори. Мир је највеће блаженство, поготово између народа где скоро да и не постоји линија разлике. Треба показати веће разумевање за остваривање Црне Горе као самосталне државе, ма колико одлуке њене владе можда штете њој самој и Србији. Треба преговарати, али не уцењивали и постићи компромисина решења.

polako

14.01.2020. 11:10

Po teoriji, ovo bi trebalo da bude napad na Boga, a posto Bog pazi i na ptice nebeske, onda ce na ovako vazne probleme pogotovo i sigurno da pripazi i da ih resi [Matej, 6:26]. Zato, NARODE, ne trci gde ti nije mesto, nego cekaj da resenje padne odozgo, kako su ga odozgo docekali i verni Srbi po Hercegovini, Lici, Bosni 1941, pa opet 1991, pa na Kosmetu 2004., pa sva ova deca koju dohvate pedofili, sto profani, sto svetovni. Pre minisu, molim razmotrite cinjenice ;)

mitrofan

14.01.2020. 11:13

A da se svjatago vladike malo usrdnije mole za tekucu vlast u CG, da i ona bude bolja prema njima? Dok vlast daje novce crkvi, narode ne buni se, cuti, moli se za vlast da bude bolja prema tebi. Cim vlast ukine novce crkvi, narode dizi se, brani svoju crkvu i Boga (nemocnog).