Irinej: Bezbožnici su digli ruke na svetinje gospodnje 1Foto: Fonet / Aleksandar Barda (Arhiva)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej, na molitvenom skupu uoči dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, uputio je molbu vlastima u Crnoj Gori da se ostave pokušaja uzimanja srpskih svetinja i crkvenog imanja.

On je ispred Hrama Svetog Save, rekao da se SPC nada da će se probuditi uspavana svest kod predstavnika crnogorske vlasti i da će odustati od svojih namera, kako ne bi „navukli prokletstvo za svagda“.

Irinej ih je pozvao da ne čine ono što ni Bogu, ni narodu nije drago, i upozorio da se narod u Crnoj Gori neće smiriti dok vlast ne odustane od svojih namera.

Bezbožnici su digli ruke na svetinje gospodnje i imovinu svetinja gospodnjih, ocenio je Irinej.

Prema njegovom stavu, ovo što vidimo da se dešava, nikad se u našoj, a veruje ni u svetskoj istoriji, nije dešavalo.

Hoće da nam oduzmu svetinje oni koji sa svetinjama nikad ništa zajedničko nisu imali, predočio je patrijarh.

Kako je naglasio, ono što, nažalost, vlasti u Crnoj Gori spremaju SPC, nisu činili ni Turci, ni oni slični njima.

Nažalost, spremaju i oni koji su kršteni, a i oni koji nisu, napomenuo je patrijarh i podsetio da su pokušaj otimanja svetinja SPC u Crnoj Gori, preko donetog zakona, osudile sve pravoslavne crkve.

I ne samo one, ali vlastodršci u toj državi „kao da ni očiju ni ušiju nemaju, ne vide da je narod spreman da brani svoje svetinje, ako treba i životom“, ocenio je Irinej.

Ali ovo zlo ima i dobro, tvrdi patrijarh, jer je probudilo veru u Crnogorcima. To je ono što nas raduje, što je vera oživela u Crnoj Gori, naglasio je Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari