Srbi dočekali pravoslavnu Novu godinu: Proslava na trgovima uz muziku i kuvano vino širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore (FOTO/VIDEO)

Novosti Online

14. 01. 2020. u 00:01

Od Subotice do Herceg Novog, od Novog Grada do Bora dočekana je srpska Nova godina

Срби дочекали православну Нову годину: Прослава на трговима уз музику и кувано вино широм Србије, Републике Српске и Црне Горе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J. Ćosin

Pravoslavna Nova Godina dočekuje se širom Srbije na trgovima. Na trgovima mnogih gradova organizovani su koncerti, pa građani uz muziku dočekuju 2020. godinu po julijanskom kalendaru.


BEOGRAD DOČEKAO PRAVOSLAVNUNOVU GODINU


Beograđani su srpsku Novu godinu u veseloj i toploj atmosferi slavili u kafanama i kafićima uz hranu i pokoju čašicu, kao i u svojim domovima u krugu porodice i prijatelja.

Najbolji provod je, po pravilu, bio u "leglu" prestoničkih kafana - voljenoj Skadarliji. Različite numere tamburaških orkestara orile su se Skadarskom ulicom. Do zore su Beograđani, zajedno sa gostima, slavili u kultnim kafanama "Tri šešira" i "Dva jelena".

Oni koji su se opredelili za doček srpske Nove godine na otvorenom, uživali su na platou ispred Hrama Svetog Save u okviru "Božićnog seoceta kod Hrama". Najpre je od 20.00 sugrađane zagrejao koncert grupe "Bijelo dugme tribjut", a kasnije od 23.30 služeno je Molebstvije za početak pravoslavne Nove godine. Tradicionalno, tačno u ponoć, upriličen je veliki vatromet kojim je prestonica zakoračila u novu, 2020. godinu, po julijanskom kalendaru.

Foto: N.Skenderija

VESELO U NOVOM SADU

Novosađani i njihovi gosti su po treći put zaredom Pravoslavnu Novu godinu dočekali organizovano u okviru jedinstvenog koncepta “Doček dve Nove godine” po kojem su u noći između 31. decembra i 1. januara, odnosno, 13. i 14. januara, slavili dva kalendara, dva pisma i ceo grad kao jednu scenu.

Tako je na čak 50 raznih lokacija u Novom Sadu, od Srpskog narodnog pozorišta, Sinagoge, Novosadskog pozorišta, Mađarskog kulturnog centra, hola železničke stanice, gimnazijskih sala... nastupilo više od 200 umetnika iz 10 zemalja.

Najmlađe su zabavljali dečji hor “Kolibri” a imali su priliku da pogledaju operu za decu “U cara Trojana kozje uši”. Ana Stanić je uz simfonijski orkestar održala koncert u Pozorištu mladih, dok je na velikoj sceni SNP-a nastupila Irkutska oblasna filharmonija.

U našem najsatrijem nacionalnom teatru muzicirao je i bend Elemental i Let tri, Dejan Petrović sa big bendom u Reformatorskoj crkvi, a Božo Vrećo i Kamerata Akademika u Sinagogi, dok je Kralj Čačka uveseljavao goste u Novosadskom pozorištu.

Legendarni roker Dado Topić u pratnji benda “Tajm after tajm” upriličio je sjajajn koncert u kulturnom cnetru “Petefi Šandor” a sjajni Slobodan Trkulja u sali NIS-a... (S.B.)

Novi Sad; Foto S.B.



NEVERNE BEBE“ U KRAGUJEVCU

GRADSKA uprava u Kragujevcu je, na Trgu „kod Krsta“, organizovala koncert rok-benda „Vesele osamdesete“ i grupe „Neverne bebe“. Novu godinu je na ovom trgu dočekalo više hiljada Kragujevčana, a u ponoć je priređen i spektakularan vatromet. (M.Đ.)

Kragujevac; Foto: M.Đ.


VESELO U SOMBORU UZ ANSAMBL „GOCI BEND“

Na Trgu Svetog Đorđa u centru Sombora nekoliko stotina građana, uglavnom mlađih, je dočekalo pravoslavnu Novu godinu. Goste je zabavljao ansambl „Goci bend“ i Ranko Stanić-Džimi. Organizator Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“ tokom programa služio je posetioce toplim napitkom. (J.B.)


Sombor; Foto: J.B.


NIŠLIJE NOVU GODINU DOČEKALE UZ ALENA ADEMOVIĆA I GREJANU RAKIJU

Pravoslavnu novu godinu je na otvorenom dočekalo više hiljada Nišlija. Njih je u parku Svetog Save, od 21 sat zabavljao “Toka i bend”, a potom od 22:30 pa sve do pola sata posle ponoći Nišlije su uživali u spektaku Alena Ademovića.

Tradicionalno u ponoć, dolazak nove godine po Julijanskom kalendaru, označio je desetominutni vatromet. (J.Ć.)

Niš; Foto: J.Ć.


U RUMI VESELO UZ BREGU

Gusta magla i spoljna temperatura od minus dva stepena, nisu pokvarili dobru atmosferu i raspoloženje na Gradskom trgu u Rumi, gde je po tradiciji dočekana pravoslavna Nova godina. Nekoliko hiljada posetilaca širom Srema a i dalje uživalo je uz muziku Gorana Bregovića i njegovog "Orkestra za svadbe i sahrane", koji su napravili fantastičnu zabavu.

Predsednik opštine RumaSlađan Mančići predsednik SO RumaStevan Kovačevićuputili su čestitke građanima Opštine povodom pravoslavne Nove godine.

- Neka vam Nova godina donese dobro zdravlje, uspeh, napredak i blagostanje. Želimo vam da praznik provedete radosni, spokojni, ispunjeni mirom, ljubavlju, harmonijom i razumevanjem.- navodi se u čestitki. (S.K.)

Ruma; Foto: S.K.

Ruma; Foto: S.K.


HERCEGOVINA DOČEKALA NOVU GODINU

Prelepa novogodišnja noć u Trebinju, a za sjajnu atmosferu za doček pravoslavnu Nove godine u bašti hotela Platani pobrinuo se Bane Mojićević. Od samog početka koncerta ovog pevača veliki broj Trebinjaca i njihovih gostiju uživalo je u muzici i kuvanom vinu. Doček Nove godine po julijanskom kalendaru organizovan je na otvorenom i u Bileći, dok u ostalim gradovima istočne Hercegovine veselo je bilo u ugostiteljskim objektima. (D. C.)

UZ ETNO ZVUKE I MOLEBAN PRAVOSLAVCI U BANjALUCI DOČEKALI NOVU GODINU

Veliki broj građana Banjaluke dočekao je pravoslavnu Novu godinu u porti Hrama Hrista Spasitelja, gde su nastupili Ansambl narodnih igara i pesama "Veselin Masleša", Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa "Iskon".

U hramovima Eparhije banjalučke u ponoć je služen moleban povodom pravoslavne Nove godine, a jutros je u Hramu Svete Trojice Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio liturgiju povodom dva velika pravoslavna praznika - Obrezanja Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

(D. L.)


ZA BIJELjINCE SVIRAO LEKSINGTON

Ni niska temperatura nije sprečila oko 10 hiljade Bijeljinaca da izađu na gradski Trg i uz hitove Leksington benda dočekaju pravoslavnu Novu godinu, a pevač tog popularnog muzičkog sastava požele je stanovnicima Semberije da se u dobrom raspoloženju sastanu još mnogo puta.

- Ne sećam se kada je na nekom nastupu bilo ovako hladno, ali publika je svojim raspoloženjem uspela da nas ugreje. Zaista su bili sjajni i nije teško pevati ni po minusu, kada sa druge strane imate takvu podršku - izjavio je pevač Leksington benda Bojan Vasković.

Predsednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković poželeo je sugrađanima i žiteljima Republike Srpske, koji obnjležavaju pravoslavnu Novu godinu, mnogo zdravlja i uspeha tokom ove godine.


DIVLjI KESTEN” I VATROMET U VALjEVU

Valjevci su Srpsku novu godinu dočekali uz sugrađanina Igora Starovića i grupu “Divlji kesten”, na Gradskom trgu. Kao predgrupa nastupio je valjevski “Peđa pilot Bluz bend”. Tačno u ponoć, priređen je vatromet. (B. P.)

Valjevo; Foto: B.P.


ACA LUKAS ZABAVIO JAGODINCE

Malo vina, malo dima, zapevao je Jagodincima Aca Lukas, a oni su nastavili da pevaju sa njim. Preko 6.000 Jagodinaca, kojima nije smetala ni magla, ni minus, obradovalu su se i tradicionalnom vatrometu u ponoć (Z. G.)

Foto. Z.G.




NEKOLIKO HILjADA BERANACA DOČEKALO SRPSKU NOVU GODINU

Nekoliko hiljada gradjana Berana i okolnih mjesta po tradiciji je docekalo Pravoslavnu Novu godinu na trgu Igumana Mojsija Zecevica u Beranama. Prisutne je zabavljala umetnica Ana Kokic, a pre nje su nastupili umetnici iz Berana Vujica Jokic i Milos Obradovic.

Docek Pravoslavne Nove godine organizovala je Turisticka organizacija Berana.

Tradicionalni docek Pravoslavne Nove godine obnovljen je posle dolaska na vlast koalicije Zdravo Berane jer je za vreme vlasti DPS ova tradicija osam godina bila prekinuta. (M. S.)

Berane; Foto: M.S.


SANjA ILIĆ I BALKANIKA NA TRGU U ZRENjANINU

Nekoliko stotina Zrenjaninaca u maglovitoj i hladnoj prazničnoj večeri, okupilo se na centralnom gradskom trgu da uz hitove Balkanike dočeka pravoslavno Novo leto, uz tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Veselo je bilo i u brojnim restoranima i gradskoj Pivnici, gde je stotinak gostiju iz Beograda, Rumunije i Mađarske, uz banatske kulinarske specijalitete, pitu gužvaru, vruću rakiju i kuvano vino sa karanfilićima i cimetom, izvorne tamburaše iz sela Melenci, dočekalo ponoć i Pravoslavnu Novu godinu. (B.G.)

Foto: B.G.




















VESELjE UZ DRAGANU MIRKOVIĆ U VRNjAČKOJ BANjI

Nekoliko hiljada Vrnjčana i njihovih gostiju dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na popularnom platou kod „Vrapca“, u centru Vrnjačke Banje, uz koncert folk zvezde Dragane Mirković i vatromet tačno u ponoć.

Za zagrevanje publike pobrinuo se Stefan Živojinović, kao i članovi ovdašnjih ribolovačkih društava koji su na vrnjačkoj promenadi pripremali riblju čorbu, čaj i grejanu rakiju. (G.Ć.)

KOSMET DOČEKAO SRPSKU NOVU GODINU

Blizu hiljadu građana severnog dela Kosovske Mitrovice proslavio je doček srpske nove godine na glavnom šetalištu u blizini spomenika Knezu Lazaru, a za dobru atmosferu bili su zaduženi estradni umetnici Vanja Mijatović i Željko Vasić.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koji su organizovali doček na otvorenom, delili su okupljenima kuvano vino, Tačno u ponoć, sa kule Zvečan, ispaljen je višeminutni vatromet.

Veoma veselo i masovno pravoslavna nova godina dočekana je i u najsevernijoj opštini na Kosmetu, Leposaviću gde su okupljene zabavljali Edita Aradinović i Milan Topalović Topalko, a osim vina u kuvane rakije, za građane je bio obezbeđen i vo na ražnju. (I. R./D.Z.)


Kosovska Mitrovica; Foto: I.Radulović


Leposavić; Foto: I.Radulović


DOČEKU POŽAREVCU UZ KLASIKU I VALCER

Prvi put ove godine i Požarevac se pridružio gradovima koji organizuju ulični doček srpske Nove godine. Muzički program održan je na Trgu oslobođenja, od 21 sat, uz hor „Odjek“, ansambl „Novi muzički talas“ i orkestar „Gvardija“. Oni su izvodili najpoznatija dela klasične, pop, rok i filmske muzike, uz neizostavni valcer, praćeni aplauzima publike svih generacija. Za zagrevanje građana služeni su besplatni čaj, kuvano vina i rakija. Iako je ulični termometar sve vreme pokazivao nula stepeni, to nije pokvarilo veselu atmosferu u centru grada. (D.N.)

Požarevac; Foto: D.N.


DOBOJ U NOVU SA “BUNDOM OD NERCA”

DOBOJ – Dobojlije je na gradskom trgu uvela u pravoslavnu Novu godinu uvela Tina Ivanović.

Program je uz prisutvo velikog broja posetioca manifestacije “Zimske čarolije”, u okviru koje je gradska vlast i organizovala doček, započeo u 20 časova. Nastupu pevačice sa poznatim hitovima “Bunda od nerca”, “Lepoto moja” i druge prethodio je koncert oprkestra Perice Jaćimovića.

Doboj je jedini u regiji organizovao proslavu međunarodne Nove godine, kada je nastupila Sanja Maletić. Za pravoslavnu, osim Doboja doček je organizovan i u Tesliću, gde je nastupala “Ju grupa”, u Stanaraima je pevao Slavko Milanković, a na trgu u Modriči Jelena Đurić i grupa “Autogram”.(Lj.Đ.)

Doboj; Foto: Lj.Đ.


DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE U VUKOVOM KRAJU

Organizovanog dočeka Srpske nove godine, kao i kalenadrske, u režiji lokalne vlasti, u Loznici, godinama nema, ali su ovdašnji hramovi, drevni na čuvenom Šancu, na kom se branila Srbija, hrišćanstvo i Evropa od Osmnlija, u Prvom srpskom ustanku, i na Lagatoru, na nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, bili mesta velikog slavlja na kom se okupilo nekoliko hiljada ljudi.


Nekoliko sati služenja molebana, u ove dve crkve, najveće u Vukovom kraju, koji su služili ovdašnji sveštenici predvođeni protama Milanom Aleksićem i Nebojšom Milovamovićem, okupljeni vernici su pevali i igrali, uz „muziciranje“ lokalnih orkestara.Vernici su posluženi čajem, kuvanim vinom, kuvanom rakijom, sokovima i slatkišima.Po završetku molebana priređeni su vatrometi koji su, sa dve lokacije na kojima su hramovi, spojili čitav grad, kao svojevsrna „čestika“ za Srpsku novu godinu ovdašnjim ljudima, ali i komšijama iz susednih mesta Republike Srpske, koji Loznicu vide „kao na dlanu“. (V.M.)


U HERCEG NOVOM I PROTEST I SLAVLjE

Novljani su sastavili, moleban u crkvi na Toploj, molebansku protestnu šetnju koja se iz večeri u veče ponavlja sa hiljadama učesnika, do crkve Sv Arhangela Mihaila,. Tu su služena dva molebana,, jedan za srećnu novu pravoslavnu,po tradiciji obavljeno nalaganje badnjaka, nastupili su crkveni horovi Sa vernim narodom su i večeras bili čelnici hercegnovske opštine sa gradonačelnikom Stevanom Katićem. Na Toploj je besedio đakon Dragan Vidaković.

On je zakon o slobodi veroispovesti nazvao ozakonjenjem bezakonja i poručio

-Mnogi nam zameraju što nismo malo oštriji, žustriji, radikalniji, ali ovo je način na koji crkva treba da se bori protiv ovog zla. Ako se ovako ne borimo onda se ne možemo crkvom zvati, ako se mi ne molimo Bogu, onda ko će se moliti.



NOVOSADSKA BARBIKA NA ŠIROKOJ ČARŠIJI U LESKOVCU

Posle višegodišnje pauze i Leskovčani su imali priliku da pravoslavnu Novu godinu dočekaju na otvorenom, uz muziku, besplatne tople napitke i ponoćni vatromet. Sa bine na popularnoj Širokoj čaršiji zabavljala ih je Nataša Bekvalac, a njenom koncertu prethodio je nastup trubačkog orkestra Elvisa Bajramovića, pobednika prošlogodišnjeg Sabora trubača u Guči.

Bekvalčeva je na binu izašla pola sata pre ponoći, da bi Leskovčanima u Novoj godini poželela sve najbolje, a potom nastavila da ređa hitove dok su ljubitelji njene muzike pevali uglas i zdušno je podržavali snažnim aplauzima. Novosadska Barbika je potvrdila da ima publiku među svim generacijama iako su plato ispred Leskovačkog kulturnog centra ispunjavali uglavnom mladi. Među njima je bilo i onih koji su, pre dve nedelje, imali priliku da jedni drugima čestitaju ulazak u Novu godinu, uz muziku Željka Vasića, ali nikome na trgu nije smetala repriza dobre zabave i provoda. To je gošća iz Novog Sada i obećala Leskovčanima na prijemu u kabinetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića koji joj je poželeo dobrodošlicu, a svojim sugrađanima „dobro zdravlje, mnogo sreće i veče za pamćenje“.

Leskovačka Turistička organizacija se potrudila da priredi doček pravoslavne Nove godine i za najmlađe, pa su se na istom mestu, nekoliko sati ranije, zabavljala i deca u pratnji roditelja, baka i deka. Oni su se družili sa Deda Mrazom, pevali i igrali uz bogat muzički program, a najviše ih je obradovao nastup Gradskog dečijeg hora „Zvezdice“ i mališana iz Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“. (I.M.)




DOČEK UZ ŽELjKA JOKSIMOVIĆAU KULI


Srpska Nova godina dočekana je u Kuli, u elitnoj Kramerovoj ulici, uz Željka Joksimovića, koji je koncert započeo pesmom „Ljubavi“. Sa njim je vatromet u ponoć dočekala publika iz kulske, kao i susednih opština Vrbas, Odžaci i Bačka Topola. Posetioci su posluženi zemičkama i čvarcima, kao i čajem i kuvanim vinom, ali ih je ipak najviše zagrejao Željko svojim brojnim hitovima, koje su pevali zajedno sa njim. (Z.R.)


Foto: Z.R.


MODRIČANI PRVI PUT NA TRGU MILANA JELIĆA DOČEKALI NOVU GODINU


Modričani su Novu 2020 godinu po Julijanskom kalendaru dočekali prvi put na otvorenom.Iako je bilo izuzetno hladno vreme na Trgu Milana Jelića okupio se veliki broj modričana koji su uz pesmu modričanke Jelene Đurić, inače Pinkove zvezde, ušli u novu godinu. Nju je pratio orkestar „Autogram“. Koncertu Jelene Đurić predhodila je Nadežda Peulic sa „Prkosnom pesmom“ Dobrice Erića, dok su pojci Crkve Pokrova presvete Bogorodice iz Modriče sa duhovnom muzikom i etno pesmama podizali temperaturu na modričkom trgu.


Đurićeva je svoj koncert počela pesmom „Lepo je doći u svoju ćaršiju“, zatim su sledile, Đurđevdan, Vidovdan, Pukni zoro, brojni hitovi sve do duboko u noć. Pozdrvljajući okupljene modoričane prije novogodišenjeg odbrojavanja Đurićeva je rekla.


-Dođe mi da zaplačem jer mi je srce puno kad vidim moje modričane u ovolikom broju. Ja vas puno volim a znam da ste i vi mene uvek podržavali. Želim vam puno sreće i zdravalja, ljubavi u novoj godini.


U minut do 12 časova okupljenim građanima na Trgu Milan Jelić obratio se i načelnik opštine Mladen Krekić.


-Evo večeras prvi put dočekujemo našu pravoslavnu Novu godinu na trgu, na otvorenom prostoru.Srce mi je puno i veliko kad vidim koliko vas je došlo večeras. Ovo ćemo i ubuduće organizovati. Želim još jednom da vam čestitam novu godinu i da imate svakog dobra u ovoj godini.- naglasio je Krekić


U crkvama na području Modriče služen je moleban za srećnu i uspešnu Novu godinu po julijanskom kalendaru.Crkva Pokrova presvete Bogorodice u Modirči bila je puna.Protjerej stavrofor Pero Tanasković je u obraćanju vernicima naglasio:

-Želim svima mira i sreće, molim se Bogu da ne bude ratova, zemljotresa, raznih nepogoda.Vremena su teška i samo sloga našeg pravoslavnog i srpskog naroda može nas spasiti. Moramo biti složni u odbrani našeg naroda i naših svetinja u Crnoj Gori, na Kosovou, moramo i mi međusobno biti složni i saborni kako bi nam bilo bolje- rekao je Tanasković.


Tačano u ponoć Modriču je ukrasio desetominutni vatromet.Kao i ranijih godina dočeka prvoslavne Nove 2020. godine bilo je po ovdašnjim restoranima, diskotekma i kafićima gdje nije bilo rezrevacija. (V.B.)


Foto: V.B.







Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

BEPA

14.01.2020. 00:56

Док честитку шаљем ову, ПРАВОСЛАВНУ чекам нову, и крстим се са три прста да нам буде вера чврста, и у име православља, срећна Српска, пуно здравља!

Los Angeles Vasojevici

14.01.2020. 01:24

Srecna Srpska Nova Godina svoj braco u Crnoj Gori,Republici Srpskoj i Srbiji kao i sirom svijeta. Idemoo,samo veselo i u zdravlju slavili na vijek vjekova..

Учен Србин Православац

14.01.2020. 04:22

Сваке године исто лупање глупости. Не постоји православна нова година кап што не постоји ни православни календар. Православна црква у Србији користи ЈУЛИАНСКИ календар (стари римски, од пре Христа). Дакле није ни српски, сем што је коришћен некада у Србији, као и у осталом делу света. Неке друге православне цркве, за разлику од наше, користе или су користиле српски календар - Миланковићев. Срећна свима наредна година и све остале!

Milijana

14.01.2020. 11:02

@Учен Србин Православац - Kolunbije otkrio ameriku...ha ha ha... i nekada ljudi su živeli u pećinama i uemunicama a sada žive na mjesecu. Kako ti nije jasno da se neki običaja neodričeš nikada u životu. Svak slavi šta hoće i kako hoće.

Grobarcina Pariz 51+ engineer B747&A330

14.01.2020. 05:27

Kad je neko dokon i nema sta pametnije da radi slavi izmisljene praznike.Totalna glupost.Spavam i ne obazirem se na ovakve "praznike"

Samo ti spavaj

14.01.2020. 10:45

@Grobarcina Pariz 51+ engineer B747&A330 - Kinezi, Jevreji, Muslimani... svi imaju svoje kalendare, ali tebi izgleda smeta samo Julijanski, pravoslavni. Za tvoju informaciju, taj kalendar je bio aktuelanu u vreme Isusa Hrista, tako da je ovo što ti misliš da je kalendar, zapravo vatikanska izmišljotina. Uživaj u katoličkoj Francuskoj, a nas putsti na miru. A, katolička je, zato što su pobili sve protestante... Toliko o tom tvom "raju"...

Poitier

16.01.2020. 01:01

@Grobarcina Pariz 51+ engineer B747&A330 - Julijanski kalendar je usvojen za vladavine Julija Cezara . Utvrđeno je da je neprecizan pa je za vrijeme pape Grgura iliti Gregora usvojen drugi kalendar i to je sva mudrost .Postoji precizniji kalendar Milutina Milankovića ali nije usvojen .A ti biseru računaš vrijeme po julijanskom kalendaru za božić i novu godinu a ostatak godine po gregorijanskom . Naravno da je bio aktuelan u vrijeme Isusa Krista(45god .prije Krista) kad se vrijeme računa po Isusovom rođenju .

Чеда

14.01.2020. 10:39

Ало режија, напишем Његоша а ви не објавите. Поделим вам сочне комплименте ви објавите. Маните се "CNN" фора.Рекох пре, да је приглупо честитати некоме данашњи први дан 7528.године латиничним или абецедним писмом и то 2020.годину?!Да се опамети народ, поделите коментар.

гандра

14.01.2020. 10:56

уједињене српске земље - СРПСКА ФЕДЕРАЦИЈА - србија, црна гора, република српска