');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"ON BI TREBALO DA JE OVDE SA NAMA" Pudždemon na zasedanju EP tražio oslobađanje bivšeg potpredsednika katalonske vlade

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon iskoristio je današnje zasedanje Evropskog parlamenta, kojem je prvi put prisustvovao kao poslanik tog tela, da zatrazi da se hitno pusti na slobodu bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: A. P. / RAS Srbija

Pudždemon je mahao posterom žute boje s natpisom "Oslobodite Žunkerasa".

- On bi trebalo da je ovde sa nama. On ima ista prava - rekao je prethodno Pudždemon.

Pudždemon je danas prvi put prisustvovao sednici Evropskog parlamenta uprkos tome što se suočava s nalogom za hapšenje u Španiji.

On je odlučan da iskoristi EP kako bi nastavio političku borbu za otcepljenje Katalonije od Španije, prenosi AP, podsećajući da mu mesto u EP daje imunitet.

Pročitajte još

"Pudždemon predsednik", uzvikivalo je nekoliko stotina pristalica koje su mašući katalonskim zastavama dočekale Pudždemona pri dolasku u EP u Strazburu.

Pudždemon je došao zajedno sa evropskim poslanikom i bivšim katalonskim ministrom Tonijem Kominom.

Njih dvojica traže se u Španiji zbog uloge u nelegalnom pokušaju katalonske vlade i separatističkih poslanika da otcepe tu pokrajinu od ostatka zemlje 2017. godine.

Oni su pobegli u Belgiju nakon što pokušaj otcepljenja nije uspeo i u maju prošle godine izabrani su u Evropski parlament kao predstavnici katalonskih separatističkih stranaka iz Španije.

Prošlog meseca najviši sud Evropske unije ukinuo je odluku kojom se Pudždemon i Komin sprečavaju da zauzmu svoja mesta u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament prihvatio je nedavno zahtev Španije i ukinuo poslanički imunitet Žunkerasu, bivšem potpredsedniku katalonske vlade osuđenom na 13 godina zatvora zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Žunkeras se nalazio u španskom pritvoru kada je u maju bio izabran u Evropski parlament na listi Katalonske republikanske levice (ERC). Zbog toga nije mogao da učestvuje na konstitutivnoj sednici EO i preuzme poslanički mandat.