Makedonski film "Zemlja meda" kandidat za Oskara u dve kategorije

Makedonski film "Zemlja meda" (Honeyland) nominovan je danas za američku nagradu "Oskar" u dve kategorije: za najbolji dokumetarni i za najbolji film s neengleskog govornog područja.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2020.

18:00

Makedonski film
Foto: Printscreen Youtube

To je objavila Američka filmska akademija. Prvi put je jedan makedonski film nominovan u dve kategorije. Ceremonija uručenja "Oskara" biće 9. februara. Za "Oskara" je pre 25 godina bio nominovan igrani film "Pre kiše" (Pred doždot) Milča Mančevskog u kategoriji za najbolji strani film.

Dokumetarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova "Zemlja meda" krajem 2019. je "Njujork tajms" izabrao za "film godine", stavljajući ga ispred filmova Martina Skorseza i Kventina Tarantina.

"Zemlja meda" - film o pčelarki u zabačenom planinskom selu koja pokušava da vrati prirodnu ravnotežu, već je osvojio tri nagrade na prošlogodišnjem njujorškom Festivalu "Sandens" koji je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, a dobio je i druge nagrade, među kojima u Barseloni i Tel Avivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: