Više od dvesta dobrovoljnih davalaca krvi u Jagodini

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi "Humanisti velikog srca" iz Jagodine organizovali su akciju kojoj se priključilo još 36 udruženja iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Prikupljeno je 179 jedinica krvi.

Među onima koji su zavrnuli rukav i legli na krevet davaoci sa višedecenijskim stažom, ali i oni koji su tek nedavno odlučili da svojim gestom pomognu drugima.

"Nema nikakve doze straha tako da, ništa strašno, sve se reguliše za par minuta i to je to", kaže Nikola Đorđević iz Rekovca.

"Sto šesnaesti put sam dao krv i davaću dok mogu, do 65 godina kao po zakonu, dajem i dalje", navodi Radivoje Milojević iz Glavinaca.

"Da pomognem ljudima i da se družimo sa ljudima, lepo je družiti se i nekome spasiti život", kaže Snežana Ratković iz Jagodine.

Akciji dobrovoljnih davalaca u Jagodini priključile su se i kolege iz Crne Gore i Republike Srpske. Motiv je uvek isti, pomoći drugima, dobrovoljno, besplatno, anonimno i solidarno.

"Moje društvo broji oko hiljadu i nešto članova, mi smo u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini najjače društvo. Oko 400 doza, od 350 do 400 doza nam bude za akciju", navodi Cvetko Manojlović iz Ugljevika iz Republike Srpske.

„Svaka data krv je za nas dragocena, naravno krv će biti onima kojima je najpotrebnija imaće da se da", kaže Saša Likić, iz udruženja "Humanisti velikog srca".

U ovom periodu godine zbog praznika i respiratornih infekcija uobičajeno se smanji broj dobrovoljnih davalaca krvi. Ekipe niškog zavoda za transfuziju koje pokrivaju ovaj deo Srbije obilaze gradove po utvrđenom rasporedu.

"Zavisno od mesta do mesta, nisu ni sva mesta sa istim brojem stanovnika jednaka, ali u proseku pedesetak jedinica se skupi", objašnjava dr Petar Stojanović iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša.

Akciji u Jagodini odazvalo se više od 200 davalaca, prikupljeno je 179 jedinica, a jedanaest osoba prvi put je dalo krv.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво