Električni orgazam slavi 40 godina postojanja 1Foto: Električni orgazam

Bend Električni orgazam osnovan je 13. januara 1980. godine, odnosno pre tačno 40 godina u kafani “Mornar“.

Bend je osnovan nakon koncerta grupe „Leb i sol“ u Domu sindikata, a pevač grupe Srđan Gojković Gile opisao je u kratkom videu na Instagramu kako se to dogodilo.

“Pili smo za tim stolom, Duca Marković, Jovec (Ljubomir Jovanović, prvi gitarista Orgazma), Ljuba (Ljubomir Đukić, orguljaš) i ja. I tom prilikom, pošto smo jako dugo čekali konobara, koji nikako da dođe da nam donese piće, Ljuba je napravio prvu pesmu Električnog orgazma “Konobar nas mrzi““, objasnio je Gile.

Ove godine se, kako je rekao, spremaju da proslave četrdeseti rođendan, kao jedini preživeli bend te generacije beogradske alternativne scene.

Tu proslavu zakazali su za 19. mart kada je najavljen njihov koncert upravo u dvorani iz koje je sve i poteklo. Nekada Dom sindikata, danas Kombank dvorana biće mesto gde će proslava biti upriličena, a zanimljivo je da će bend tada po prvi put zasvirati u ovoj dvorani.

Već početkom 1981. godine, zajedno sa grupama Šarlo akrobata i Idoli, snimili su zajedničku ploču pod nazivom „Paket aranžman“, koja se smatra i začetkom novog talasa u Jugoslaviji.

Bend je za ovih 40 godina iza sebe ostavio neke od vanvremenskih hitova kao što su „Zlatni papagaj“, „Kapetan Esid“, „Da si tako jaka“, „Nebo“, kao i mnoge druge.

Pre dve godine Gile je u intervjuu za Danas, na pitanje da li je rokenrol na našim prostorima ikada bio mejnstrim, rekao da su bili neki pokušaji fuzije nekih bendova, koji su prelazili, „ja, nažalost, ne znam kako drugačije da nazovem – na seljačku varijantu. Pošto seljačka varijanta jeste ovde mejnstrim, da to tako nazovem…“

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

🎂Na današnji dan 1980. godine, nastao je ⚡️“Električni orgazam“⚡️! Bend su u kafani 🍽 „Mornar“ formirali Gile, Ljuba i Jovec nakon koncerta grupe „Leb i sol“ u Domu sindikata🎸. Danas, tačno 40 godina kasnije, sa velikim uzbuđenjem najavljujemo 📣 da ćemo naš veliki beogradski koncert održati 19. marta, baš u toj istoj dvorani, gde ćemo nastupiti po prvi put, a koja se danas zove „Kombank dvorana“ i predstavlja neizostavni deo istorije benda‼️ @odlicanhrcak #elektricniorgazamzaljudebuducnosti #elektricniorgazam #srdjangojkovicgile #novitalas #40godinaorgazma #concertsinbelgrade #odlicanhrcak

Објава коју дели Električni Orgazam (@elektricniorgazamofficial) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari