Najnovije vesti
Vesti Hronika
RODITELJI MONSTRUMA TUŽE 16 ZAPOSLENIH CENTRA ZA SOCIJALNI RAD Marko Nikolić ubio sina, pa suprugu, a njegovi roditelji krive socijalne radnike što je do toga došlo

RODITELJI MONSTRUMA TUŽE 16 ZAPOSLENIH CENTRA ZA SOCIJALNI RAD Marko Nikolić ubio sina, pa suprugu, a njegovi roditelji krive socijalne radnike što je do toga došlo

Više javno tužilaštvo u Beogradu poslalo je Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom krivične prijave Živka Nikolića protiv 16 zaposlenih u odeljenju u Rakovici, gde je njegov sin, pokojni Marko Nikolić, pre dve i po godine ubio svog četvrogodišnjeg sina Mihaila i bivšu suprugu Maju Đorđević.

nikolic hronika foto RAS Facebook MUP Foto: Facebook, MUP / RAS Srbija
nikolic hronika foto RAS Facebook MUP

Prijava je podneta "zbog eventualno izvršenog krivičnog dela nesavestan rad u službi", piše "Politika" u izdanju od ponedeljka.

List navodi, pozivajući se na svoja saznanja, da je Centru za socijalni rad naloženo da obavesti tužilaštvo o odlukama i radu zaposlenih u predmetu koji se vodio u postupku poverevavanja deteta.

Marko Nikolić
Marko Nikolić

Marko Nikolić je pored ubistva žene i deteta, bio okrivljen i za pokušaj ubistva dvoje radnika Centra za socijalni rad u Rakovici, a pet meseci posle zločina izvršio je samoubistvo u zatvoru.

Danas njegovi roditelji žele da javnost bude upoznata sa okolnostima koje su prethodile tragediji i da ukažu na nesavestan rad institucija, rečeno je za "Politiku" u kancelariji advokata Borivoja, koji zastupa Živka Nikolića.

- Postupak za poveravanje deteta, po tužbama pokojnih Marka i Maje vodio se pred Drugim osnovim sudom, a nesavestan rad zaposlenih u centru u Rakovici doveo je do toga da se taj sudski postupak oduži u nedogled. Promenjeno je čak pet sudija, sud je doneo privremenu meru da otac ima pravo da viđa dete, ali ga uprkos tome nije video skoro godinu dan što je dovelo da ozbiljnog pogoršanja između roditelja. Roditelji Marka Nikolića žele da javnost sazna šta je prethodilo tragediji - kažu advokati.

Foto: privatn arhiva / RAS Srbija

Naglašavaju da je Centar za socijalni rad dužan da stalno proverava izvršenje privremene mere , ali da socijalni rednici nisu preduzeli neophodne radnje da otac može da vidi dete i da su namerno postupali prema interesima oca, što je dovelo do toga da je majka stalno onemugućavala oca da bude u kontaktu sa sinom, iako je zbog toga više puta bila kažnjavanja velikim novčanim kaznama.

- Niko se nije potrudio da omogući da otac viđa dete. Otac i sin nisu imali kontakt od 1. jula 2015. do 1. juna 2016. godine. Za to vreme Marko je podneo centru više od 10 molbi da se on i Maja upute u Savetovalište za brak i porodicu. Zaposleni su se na tu molbu oglušili- navode advokati.

Dodaju da je Nikolić imao razgovor sa načelnikom Odeljenja za upravno nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Draganom Vulevićem, u februaru 2016. godine, kada već sedam meseci nije viđao dete, ali ni tada ništa nije urađeno. Takođe, odeljenje centra u Rakovici je donelo rešenje o korektinvom nadzoru, ali majka deteta nije poštovala tu meru.

Pročitajte još

Posle dve godine od prve privremene mere, kada je sud odredio viđanje deteta sa ocem jednom nedeljno od jednog časa, centar je dao mišljenje da se viđanje produži na sedam časova nedeljno.

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Zločin koji je zgrozio Srbiju

Taj kobni 13. jul bio je dan koji je Mihailo provodio sa svojim ocem, koji ga je golim rukama zadavio. Potom je beživotno telo četvorogodišnjeg sina smestio u automobil i dovezao se pred Centar za socijalni rad. U holu ustanove zatekao je Maju, koja je došla da preuzme dete, spustio je dete i nasrnuo na bivšu suprugu.

Nesrećna žena dala se u beg, ali ju je Nikolić sustigao, oborio i usmrtio je sa čak 27 uboda i 30 posekotina po celom telu. U pomoć žrtvi potrčali su radnici Centra, a troje njih povređeno je u okršaju sa Nikolićem, koji je i na njih nasrnuo nožem.

Agonija je okončana tek kada su dvojica komunalnih policajaca oborila Nikolića, vezala ga i predala policiji.

Inače, Nikolić je godinama maltretirao suprugu, koja ga je i prijavila za nasilje u porodici.

Nikolić je prema toj optužnici trebalo da se nađe na sudu nakon letnje pauze suda. Ubica je i pre ubistva bio poznat policiji, osuđivan je za nedozvoljeno posedovanje oružja, a policija ga je ispitivala i u vezi sa pretnjama i praćenjem pojedinih socijalnih radnika iz Centra ispred kog se dogodila tragedija.

Nikolić je preminuo 31. decembra oko 22 sata, a ranije tog dana prerezao je sebi grkljan krhotinama ogledala koje je razbio u kupatilu ćelije u Centralnom zatvoru, gde se nalazio od hapšenja. Prethodno je istim staklom izbo i jednog cimera iz ćelije koji je pokušao da ga spreči da digne ruku na sebe.