Pretekli Luksemburg: Opština u BiH uvela besplatni javni prevoz

Luksemburg će 1. marta postati prva zemlja na svetu u kojoj će javni prevoz biti besplatan.

Region

Izvor: nezavisne.com

Ponedeljak, 13.01.2020.

12:24

Pretekli Luksemburg: Opština u BiH uvela besplatni javni prevoz
Foto: Depositphotos, AlenaKr

Nekoliko meseci ranije, to jest na samom početku ove godine, tu povlasticu svojim građanima donosi Prozor-Rama.

Mala opština u Bosni i Hercegovini, koja je tokom poslednjeg popisa imala 14.280 stanovnika, time je, kako poručuju njeni nadležni, postala jedinstvena u BiH.

Uslovi za ovu povlasticu za putnike stečeni su organizovanjem opšinskog preduzeća "Javni prevoz", za čije je potrebe obezbeđeno šest autobusa, a sledi nabavka još dva.

"U to preduzeće smo uložili znatna sredstva i opremili ga finim autobusima, prikladnim za naše terene. Osigurali smo im i zgradu, te organizovali autobusku stanicu koja nije postojala u našoj opštini", rekao je za Nezavisne novine Josip Juričić, pomoćnik opštinskog načelnika, inače jedan od autora ovog projekta.

Projekat, kako je naveo, u praksi donosi mogućnost nesmetanog dolaska njihovih žitelja iz seoskih sredina prema sedištu opštine, ali i putovanje prema drugim delovima Prozora-Rame.

"Prvi put građani opštine Prozor-Rama imaće stvarni javni prevoz, namenjen njima. Mi već imamo organizovan besplatan prevoz učenika osnovnih i srednjih škola u Prozoru-Rami, a stvoreni su materijalni uslovi, odnosno imamo vozače i autobuse, da organizujemo i besplatan prevoz svih građana", naveo je Juričić.

Procene su da će to opštinu na godišnjem nivou koštati 100.000 maraka (oko 51.100 evra), a ta sredstva su ove godine već uvrštena u budžet.

Pravo na besplatnu vožnju, uz stanovnike Prozora-Rame, imaće i svi njihovi gosti, što bi trebalo da doprinese razvoju turizma.

Prema ranije objavljenim informacijama, na globalnom nivou bogat je spisak gradova koji nude besplatan javni prevoz svojim građanima. Među njima su, po dostupnim podacima, neki gradovi u Australiji, Belgiji, Brazilu, Kanadi, Kini, Češkoj, Danskoj, Engleskoj, Finskoj, Francuskoj, SAD itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: