Buongiorno Italia: Trka za Skudeto preko leđa Atalante i Zimska dama

Vreme čitanja: 7min | pon. 13.01.20. | 12:02

Nerazuri se pojačavaju u zimskom prelaznom roku, a Lacio se uzda u četvoricu tenora, posebno Imobilea. Daje se prostor i Zlatanu Ibrahimoviću sa kojim se diše već drugačiji vazduh u Milanelu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobeda Juvea nad Romom i teška povreda Zaniola i Demirala su u prvom planu italijanske sportske štampe. Ističe se da su Bjankoneri sa jučerašnja tri boda osvojili laskavu titulu “jesenjeg prvaka”, ali i da Inter i Lacio ne odustaju. Nerazuri se pojačavaju u zimskom prelaznom roku, a Lacio se uzda u četvoricu tenora, posebno Imobilea. Daje se prostor i Zlatanu Ibrahimoviću sa kojim se diše već drugačiji vazduh u Milanelu, kao i činjenici da je Atalanta ove godine bila oštećena u mečevima sa sva tri tima koje se bore za skudeto: Juveom; Lacijom i Interom.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Zimska dama”, posvećuje Gazeta vodeći naslov Juventusu koji je završio prvi deo sezone na prvom mestu sa 48 bodova, ispred Intera koji zaostaje dva boda na tabeli. “Super početak Bjankonera na Olimpiku: gol Demirala (posle se povredio) i CR7 (s penala). Roma se kasno probududila: 2:1. Dibala zamenjen, varnice sa Sarijem”, daje Gazeta prostor i incidentu između trenera i igrača Juvea. Dibala je negodovao zbog toga što je zamenjen pošto je bio ubedljivo najbolji igrač Stare dame na terenu, Sari je izbegao da ga pogleda u oči tokom zamene, a kamoli da mu pruži ruku. Međutim, kormilar Juventusa je pokazao veliku nervozu odgovarajući na pitanje o reakciji Dibale: “Baš me briga. Nikad nisam video igrača koji je izašao zadovoljan”, odbrusio je ljutito Sari. Osim Tutosporta koji je proglasio De Lihta za najboljeg aktera meča, svi ostali listovi su označili Dibalu kao najboljeg fudbalera na terenu.

10 minuta šampionski. Demiral i Ronaldo, nemilosrdni jedan-dva i Juve pobeže na tabeli”, naslov je velike reportaže sa utakmice u kojoj se zapaža da je titulu jesenjeg prvaka Juve osvojio i zahvaljujući velikim greškama Kolarova i Veretua koje su omogućile komotnu prednost Staroj dami na startu meča.

Drama Zaniolo, desno koleno kvrcnulo pred selekotorom Mančinijem. Sezona završena a Evropsko prvenstvo pod velikim znakom pitanja”, izveštava Gazeta da će povreda ligamenta najmanje odvojiti Zaniola od terena najmanje četiri do pet meseci. List izražava sumnju da bi i Juve mogao da ostane bez Demirala iz sličnih ili istih razloga, pošto je i Turčin napustio teren u prvom poluvremenu zbog povrede kolena.

Konte će biti zadovoljen. Eriksen je super pojačanje, Jang samo što nije došao, Vidal, Žiru i Kesi su u čekaonici”, tvrdi Gazeta da će uprava Intera izaći u susret zahtevima svog trenera i da će pojačati park fudbalera na raspologanju Konteu. Na unutrašnjim stranama se kaže da je dogovor Intera i Erikesna postignut i da sada Marota mora da se dogovori sa Totenhemom oko cene transfera. Budući da Dancu ugovor ističe u junu i nema nameru da ga produži sa Sparsima, u Interu očekuju da dobiju veliki popust. Za Vidala se kaže da haotična situacija u Barseloni ne doprinosi realizaciji transfera u sledećih par nedelja tako da se razmena KesiPolitano sve više sviđa Interu kao ideja. Za adio Politana je vezan i dolazak Žirua iz Čelsija.

Lautaro zapalio polemike oko VAR-a. Ricoli zaustavio Iratija”, ne jenjavaju polemike zbog nedosuđenog penala koji je Lautaro Martinez napravio nad Toloijem i crvenog kartona za napadača Nerazura. Šef italijanski arbitara Ricoli je pripisao grešku ljudskom faktoru, odnosno da Irati nije video da je Lautaro sapleo rukom Toloija.

Brzi Ibra: vrhunska forma i sa njim Milan trči brže”, veze Gazeta pohvale na račun Ibrahimovića kome je bilo dovololjno deset dana da preokrene atmosferu u svlačionici Milana. List piše da je Zlatan u zavidnoj fizičkoj formi i da je ima ubrzanja tokom utakmice do 32 kilometara na sat, gotovo kao da je sprinter. U tekstu se kaže da sada svi očekuju da Milan sa Ibrom napravi decidirani zaokret i osvoji devet bodova na sledeće tri utakmice protiv Udinezea. Breše i Verone.

Korida Toro, trese mrežu, bori se i približava se Evrozoni” ističe Gazeta da je Torino sa dve uzastopne pobede u 2020. stigao na samo dva boda od šestog mesta na kome se nalazi Kaljari.

CORRIERE DELLO SPORT

Gore glavu Nikolo. Čekam te”, prenosi Korijere poruku selektora Azura Roberta Mančinija mladom fudbaleru koji je juče pokidao ligamente kolena na meču protiv Juvnetusa. “Roma izgubila na Olimpiku od Juvea, koji je osvojio jesenju titulu šampiona, i ostala je bez svog mladog asa: Zaniolo će danas biti operisan. Vratiću se jači nego što sam bio”, citira list obećanje velikog talenta italijanskog fudbala.

Juve u begu, a Roma žali za propustima”, naslov je teksta u kome se navodi da je Juventusu bilo dovoljno 10 minuta da iskoristi remi Intra sa Atalantom da stigne do titule prvaka prvog dela sezone i da su Romini igrači napravili par pogrešnih poteza koji su olakšali posao Bjankonerima.

List prenosi i žalbe igrače Rome na stanje travnatog tepiha Olimpika koji nije bio u najboljem izdanju jer je dan ranije igrao Lacio sa Napolijem. Igrači Rome, pre svih Peroti, su uprli prst na teren koji nije bio na visini Serije A kao mogući uzrok dve teške povrede koje su zadesile Zaniola i Demirala. Korijere prenosi i obećanje sportskog direktora Petrakija da će Rome regovati u zimskom prelaznom roku:”Da, dovešćemo pojačanja. Nešto ćemo uraditi za sredinu terena”, rekao je Petraki.  Posle povrede Zaniola i loše forme Undera, u Trigoriji se sve glasnije priča o Politanu iz Intera kao mogućoj soluciji.

Imobile već piše istoriju, prvi deo šampionata je za rekord”, podseća Korijere da u poslednjih 15 godina nijedan fudbaler nije postigao toliko golova u jesenjem delu šampionata a uz to je Lacio odigrao i meč manje jer tek treba da nadoknadi utakmicu sa Veronom, odloženu zbog Superkupa Italije. Na unutrašnjim stranama se ističe da je od 13 golova koje je Lacio postigao u poslednjih 15 minuta, šest delo Imobilea i da je golgeter Nebeskoplavih direktno, svojim golovima, doneo 9 od 30 poslednjih bodova. List piše i da će trener Simone Inzagi primeniti poprilično široku rotaciju igrača za meč osmine finala Kupa Italije protiv Kremoneza, sutra na Olimpiku. Praktično, portiv tima iz Kremone ne bi trebalo da igra niko od tzv. četvorke tenora.

TUTTOSPORT

Zimski šampion (Italijani za razliku od nas “jesenju” titulu nazivaju “zimskom) Juve s pola gasa u bekstvu”, povlači Tutosport da je Bjankonerima bilo dovoljno prvo poluvreme da obezbede pobedu nad Romom i titulu “jesenjeg” prvaka. “Juve gospodario terenom u prvom poluvremenu sa golovima Demirala i Ronalda. Roma izgubila Zaniola, ali je smanjila rezultat na 2-1 i uplašila u finišu šampione Italije”, stoji u podnaslovu.  “Deset minuta bilo dovoljno za Romu i Inter”, naslov je teksta na drugoj strani. Na trećoj strani Tutosport potpaljuje borbu za titulu najboljeg strelca Serije A: “Vidi Ronalda: devet golova od decembra, niko u Evropi kao on”. U tekstu se kaže da je na šest poslednjih utakmica u prvenstvu Ronaldo svaki put tresao mreže i nanizao devet golova. “Ronaldo je sada u lovu na Imobilea za još jedan personalni rekord: golgeter u tri najjača šampionata na svetu”, izveštava Tutosport.

Fonseka vidi više svetla nego senki: Dali smo dva poklona Juveu a onda se na terenu videla velika Roma”, prenosi Tutosport ocenu trenera Rome o utakmici sa Juvnetusom. Fonseka je prihvatio odgovornost za grešku Veretua pošto je objasnio da je njegov izričit zahtev da se akcije počinju iz poslednjeg reda, bez dugih lopti i preskakanja igre.

Macari protiv svih”, piše list da nema mira u Torinu čak ni kada Granate pobeđuju. I pored uspeha protiv Bolonje 1-0 navijači su izrazili negodovanje dosadašnjim učinkom tima i radom uprave klluba dok Macari nije svario ni reakciju Simonea Verdija kada ga je izveo u drugom poluvremenu. “Biće kažnjen”, obećao je Macari napadaču koji je stigao prošlog leta iz Bolonje.

Inter: samit sa Totenhemom oko Eriksena”, i Tutosport ima informacije da su pregovori italijanskog i engleskog kluba u završnoj fazi. Osim Eriksena, Tutosport piše da su Jang i Žiru praktično na vratima Intera i da je samo pitanje dana kada će sve kockice biti složene za njihove transfere.

Atalanta, koliko grešeka na štetu Boginje: osam bodova nedostaje”, piše Tutosport da Atalanta nije bila sam oštećena greškama arbitara protiv Intera, već i protiv Lacija, Juventusa i Kaljarija. List podseća na neregularan gol Juvea u Bergamu i izostanak crvenog kartona za Kvadrada, nepostojeći penal sviran u korist Lacija nad Imobileom i subotnji previd VAR-a koji nije video ragbi zahvat Lautara Martineza nad Toloijem u petercu.

SERIJA A - 19. KOLO:

Subota

Kaljari - Milan 0:2 (0:0)
/Leao 46, Ibrahimović 64/

Lacio - Napoli 1:0 (0:0)
/Imobile 82/

Inter - Atalanta 1:1 (1:0)
/Martinez 4 - Gosens 75/

Nedelja

Udineze – Sasuolo 3:0 (1:0)
/Okaka 14, Sema 68, De Paul 90+1/

Fiorentina - SPAL 1:0 (0:0)
/Pecela 82/

Torino - Bolonja 1:0 (1:0)
/Berenger 11/

Sampdorija - Breša 5:1 (2:1)
/Lineti 34, Jankto 45+3, Kvaljarela 69, 90+2, Kaprari 77/

Verona - Đenova 2:1 (0:1)
/Vere 55 penal, Zakanji 65 - Sanabrija 41/

Roma - Juventus 1:2 (0:2)
/Peroti 68pen - Demiral 3, Ronaldo 10pen/

Ponedeljak

20.45:  (1,85) Parma  (3,60)  Leće (4,30)  

PišeŽeljko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara