Papa Franja i papa Benedikt

Reuters
Benedikt se penzionisao 2013, a nasledio ga je Franja

Penzionisani papa Benedikt XVI je stao u odbranu celibata u katoličkoj crkvi, pošto njegov naslednik smatra da je potrebno ublažiti pravila kojima je oženjenim muškarcima zabranjeno da postanu sveštenici.

Bivši poglavar katoličke crkve je taj stav izneo u knjizi koju je napisao sa kardinalom Robertom Sarom.

Papa Franja predložio je da se oženjenim muškarcima u Amazoniji dozvoli da postanu sveštenici.

Papa Benedikt se penzionisao 2013. godine, ali je rekao da ne može da ćuti o celibatu.

U knjizi on navodi da celibat, vekovna crkvena tradicija, ima „ogroman značaj“ zato što omogućava sveštenicima da se usredsrede na dužnosti.

Bivši lider Vatikana koji ima 92 godine, kaže „da ne deluje da je moguće ostvariti oba zvanja (svešteničko i bračno) istovremeno“.

Retkost je da papa Benedikt, prvi poglavar crkve koji se povukao u skoro 600 godina, govori javno o svešteničkim pitanjima.

Vatikan za sada nije komentarisao knjigu čija je recenzija objavljena u francuskim novinama Le Figaro. Knjiga će biti objavljena u ponedeljak.

Benediktova intervencija je iznenadila analitičare. Oni kažu da je prekršena konvencija.

„Benedikt XVI ne krši tišinu jer on (i njegova pratnja) nikada nisu osećali da su obavezni da poštuju to obećanje. Ali ovo je ozbiljno kršenje“, napisao je na Tviteru Masimo Fađioli, istoričar i teolog sa Univerziteta Viljanova.

Novinar Nacionalno katoličkog izveštaja Džošua Mekelvi komentare bivšeg pape je opisao kao „neverovatne“.

https://twitter.com/joshjmac/status/1216439057934360576


Teološki konzervativac sa tradicionalnim pogledima na katoličke vrednosti, papa Benedikt obećao je da će ostati „skriven od sveta“ kada se povukao navodeći loše zdravstveno stanje.

Ali od tada je stavove iznosio u tekstovima, knjigama, intervjuima, zagovarajući drugačija rešenja na različita pitanja od pape Franje koji se smatra progresivnijim poglavarom. Papa Benedikt i dalje živi iza zidina Vatikana u nekadašnjem manastiru,

Šta je predloženo kada je o svešteničkom celibatu reč?

Katolički biskupi iz celog sveta sastali su se u oktobru na sinodu da razgovaraju o budućnosti crkve u Amazoniji.

Na kraju tog sastanka objavljen je dokument u kome se detaljno navode pitanja koja utiču na crkvu. Predloženo je da u udaljenim delovima Amazonije stariji oženjeni muškarci mogu da obavljaju službe.

papa benedikt

Getty Images
Papa Benedikt

Ovo rešenje zagovarali su južnoamerički biskupi nastojeći da reše problem nedostatka sveštenika u regionu.

Papa Franjo razmotriće taj predlog, zajedno sa mnogim drugim pitanjima, kao što je i uloga žena u crkvi. Očekuje se da će o tome doneti odluku u narednih nekoliko meseci.

Šta je kontroverzno?

Celibat je za mnoge ključni deo sveštenstva u katoličkoj crkvi. Sveštenike ne treba da ometa ono što mnogi smatraju svetovnim brigama, poput supruge i porodice.

Za tradicionaliste ovde je reč o pravcu u kom papa Franja vodi crkvu.

Neki kritičari smatraju da je ideja o dopuštanju oženjenim muškarcima da postanu sveštenici u Amazoniji izgovor za poptuno ukidanje celibata.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari