Šarčević: Digitalna proba male mature, PISA zadaci i novi način štampanja testova

Učenici osmog razreda će krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je to predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene za to, dok će ostali taj test raditi kao i dosad.
Šarčević: Digitalna proba male mature, PISA zadaci i novi način štampanja testova
Foto: Pixabay
"To će ujedno biti i svojevrsni trening, s obzirom na to da će za dve godine svi učesnici završnih razreda u Srbiji malu maturu polagati digitalno, deo novog modela polaganja male mature već je u pripremi", rekao je Šarčević za "Kurir".
 
Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama kombinovani test će, kako objašnjava, najverovatnije zameniti PISA zadaci.
 
Prema njegovim rečima, ministarstvo planira ove i sledeće godine nabavku 40.000 kompjutera za škole.
 
Šarčević najavljuje da će se ove godine pregledanje testova raditi takođe digitalno te da će urađeni testovi obezbeđenim kombijima stizati u školske uprave gde će se skenirati pomoću softvera koji je u izradi, a zatim će biti poslati u skening centar u Beograd na pregledanje.
 
Kaže i da se radi na novinama u štampanju testova, kao i da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.
 
"Imaćemo novu štamparju u Fabrisovoj ulici gde se nalaze Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u kojoj će se štampati završni ispiti. U pitanju je bezbedna štamparija koja će biti pod odličnim nadzorom", zaključio je Šarčević.
  • Bili Kid

    13.01.2020 18:38
    Ne brinem se ja za njega, ovakve ce uvek glup i mentalno zaostao narod podrzati jer nema 2 grama mozga.
  • Петровград

    13.01.2020 13:29
    Младене, смеју ти се људи.
  • Петровград

    13.01.2020 11:36
    Мене овај човек са својим генијалним идејама као родитеља и грађанина веома плаши и дубоко забрињава.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija