Tramp: Luda Nensi; Pelosi: On je doživotno opozvan

Predsednik SAD Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi razmenili su teške reči, dok se bliži početak suđenja za opoziv Trampa u Senatu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.01.2020.

08:10

Tramp: Luda Nensi; Pelosi: On je doživotno opozvan
Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Tramp je Pelosi, svoju glavnu protivnicu u procesu opoziva koji je vodio Predstavnički dom koji kontrolišu demokrate, nazvao "ludom Nensi", dok je ona u programu mreže ABC Njuz izjavila da je Tramp "doživotno opozvan" bez obzira kakav bude ishod suđenja u Senatu.

Predstavnički dom u decembru je izglasao rezoluciju sa dve tačke optužnice za opoziv Trampa zbog pokušaja da natera Ukrajinu da pokrene istrage na kojima bi on licno politički profitirao, prenosi Glasa Amerike.

Predsednik je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju kongrene istrage o Ukrajini.

Međtim, Pelosi tri nedelje odbija da pošalje rezoluciju sa tačkama optužnice Senatu, u pokušaju da navede lidera republikanske većine, Miča Mekonela, koji vatreno podržava predsednika Trampa, da pristane da na suđenju u Senatu svedoče ključni Trampovi saradnici, kao i da izda nalog da se dostave dokumenta Bele kuće.

"Mi smo uvereni u svoje argumente. Ovaj predsednik je doživotno opozvan bez obzira na sve igre i poteze koje povlaci Mič Mekonel", izjavila je Pelosi. Dodala je da demokrate veruju da ima dovoljno dokaza da se Tramp smeni s položaja.

Demokrate žele da čuju svedočenja najmanje četvoro Trampovih saradnika, među kojima je i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, kao i vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće, Mik Malvejni.

Nijedan od njih nije svedočio u Predstavničkom domu, pošto im je predsednik tako naredio, ali je Bolton prošle nedelje izrazio spremnost da svedoči u Senatu ako dobije obavezujući poziv.

Glas Amerike navodi i da je gotovo izvesno da će Tramp biti oslobođen odgovornosti u Senatu i da će ostati na položaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: