Najnovije vesti
Vesti Svet
IZA KULISA IRANSKE DRAME Kako su Amerikanci slali TAJNE PORUKE u Teheran i ko im je bio posrednik

IZA KULISA IRANSKE DRAME Kako su Amerikanci slali TAJNE PORUKE u Teheran i ko im je bio posrednik

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da naredi ubistvo generala Kasema Sulejmanija i time tinjajući sukob sa Teheranom dovede do eskalacije pokrenula je svetsku dramu čiji se najveći deo, zapravo, odigravao iza kulisa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
tramp rohani kombo RAS Anadolija Fatemeh Bahrami, EPA IRIB, Tanjug AP
tramp rohani kombo RAS Anadolija Fatemeh Bahrami, EPA IRIB, Tanjug AP

U prestonicama širom Evrope i Bliskog Istoka lideri i diplomate su pokušavali da spreče otvoreni rat, a Amerikanci su slali tajne poruke Iranu preko švajcarskih posrednika, piše "Njujork Tajms".

U prvoj od niza poruka apelovali su na Iran da ne reaguje toliko silovito da bi se Tramp osećao primoranim da preuzme nove mere.

Iran je na to odgovorio relativno bezazlenom demonstacijom sile - ispalivši 16 raketa na američke baze u Iraku ne povredivši pritom nikoga. Nakon toga se u Ameriku preko Švajcaraca vratila poruka koja je rekla da će to, za sada, biti kraj odmazde. To je, prema pisanju "Njujork Tajmsa", ubedilo Trampa da odstupi.

Da je ambasada Švajcarske u Teheranu bila "pismonoša" u pokušaju da se eskalacija održi pod kontrolom, potvrdilo je i ministrastvo spoljnih poslova te zemlje.

- Švajcarska je duboko zabrinuta zbog tenzija između SAD i Irana. Kanal diplomatske komunikacije između dve zemlje koji Švajcarska pruža u okviru svog mandata zaštitne moći i dalje funkcioniše. Potvrđujemo da je tom putem ove nedelje poslato nekoliko poruka - navedeno je u saopštenju.

Diplomatski kanal komunikacije koji pruža švajcarska je uvek dostupan i na njega su se Amerika i Iran u velikoj meri oslanjali priliom razmene zarobljenika krajem prošle godine.

U rekonstrukciji nedelje koja je uzdrmala svet, američki list je objavio razgovore sa američkim zvaničnicima koji su otkrili da je ubistvo iranskog generala Sulejmanija bila složena operacija koja je planirana najmanje 18 meseci unazad.

Pročitajte još

Smatrajući da bi bilo suviše teško doći do njega u Iranu, agenti su odlučili da atentat izvrše prilikom neke od njegovih čestih poseta Iraku ili Siriji. Odluka je pala na Irak.

Razlog za atentat, prema Trampovim rečima, bio je taj što je Sulejmani planirao napade na četiri američke ambasade.

Odmah nakon likvidacije dodatni vojnici poslati su u Kuvajt kako bi, kada dođe trenutak, zaštitili američku ambasadu u Bagdadu. Navodno su imali samo jedno upustvo - da ubiju protestante koji uspeju da uđu u zgradu.

Podsećamo, general Sulejmani, drugi najmoćniji čovek u Iranu, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodromu u Bagdadu 3. januara.

Iran je 7. januara kao čin osvete gađao dve američke vojne baze u Iraku. Nekoliko sati kasnije Iran je, kako tvrdi, usled ljudske greške oborio ukrajinski avion koji je poleteo sa aerodroma u Teheranu, prilikom čega je stradalo svih 176 putnika.