');
Blic Biznis Privreda

USPEŠNA POSLOVNA GODINA ZA KOMŠIJE Privrednike muče siva ekonomija, doprinosi i takse

Prošla poslovna godina bila je uspešna, imajući u vidu da je tokom prva tri kvartala u Crnoj Gori zabeležen veći rast bruto domaćeg proizvoda nego što su prognozirali Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, ocenio je u intervjuu Pobjedi predsednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: shutterstock_105421988 / RAS Srbija

On je istakao da su barijere koje su najviše opterećivale poslovanje privrednika bile siva ekonomija, naplata potraživanja, visoki troškovi rada, nedostatak povoljnih kredita i visoke takse.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

"Rast BDP u prošloj godini je podstaknut intenzivnijim aktivnostima u brojnim privrednim granama, rastom zaposlenosti, većim prilivom stranih direktnih investicija, te smanjenjem deficita platnog bilansa", kazao je Golubović.

Prema preliminarnim podacima Monstata, objavljenim krajem prošle godine, realna stopa rasta crnogorskog BDP-a u trećem kvartalu iznosila je 4,7 odsto.

"Najveći doprinos rastu dali su sektori građevinarstva i turizma", rekao je Golubović, posebno ističući realizaciju projekata u oblasti energetske infrastrukture, naročito prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare, kao i izgradnju turističkih kapaciteta.

Završetak elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije je, kako je naveo, pokazao da crnogorska privreda može ravnopravno da učestvuje u realizaciji projekata od strateškog značaja za Evropu.

Pročitajte još

"Pored ekonomskih benefita koje ćemo ostvariti na osnovu tranzita energije i zakupa prenosnih kapaciteta, podmorski kabl, zajedno sa planiranim ulaganjima u nove hidro, vetro i solarne elektrane, otvara mogućnost za ekspanziju našeg energetskog sektora i prerastanje Crne Gore u značajnog izvoznika električne energije, što će doprineti smanjenju deficita robne razmene”, smatra Golubović.

Prema njegovim rečima ekonomski rast je stimulisao otvaranje radnih mesta u privatnom sektoru, te oporavak tržišta rada, pa je zaposlenost lani bila veća 8,2 odsto u odnosu na 2018. godinu.

"Intenzivna građevinska aktivnost uslovila je povećanje uvoza i dodatno uticala na neravnotežu u robnoj razmeni sa inostranstvom. Međutim, povećanje prihoda od usluga, pre svega turizma, u prošloj godini odražava se na ublažavanje spoljnotrgovinskog deficita na tekućem računu platnog bilansa", kazao je Golubović.