Svijet

Izrael pomogao SAD u akciji napada na Sulejmanija?

Izrael pomogao SAD u akciji napada na Sulejmanija?
Foto: Arhiva-Tanjug/AP | Izrael pomogao SAD u akciji napada na Sulejmanija?

​VAŠINGTON - Izraelske obavještajne službe pomogle su američkim snagama da lociraju i ubiju komandanta iranskih snaga Kasema Sulejmanija, tako što su im pružile važne podatke o njegovom kretanju.

Prema pisanju američkog portala NBC njuz, američka CIA je tačno znala vrijeme kada je avion sa Sulejmanijem poletio iz Damaska za Bagdad, na osnovu informacija koje su izraelski obavještajci poslali sa aerodroma.

Kada je sletio u Bagdad, američki špijuni su potvrdili tačno mjesto gdje se on nalazi, a zatim su uzletjela tri američka drona sa raketama, bez bojazni da će da naruše irački vazdušni prostor, i ispalili četiri rakete na vozilo u koje je ušao Sulejmani.

Ova najnovija saznanja zasnovana su na iskazima dvije osobe direktno povezane sa operacijom, ali i na osnovu drugih američkih zvaničnika.

Američki zvaničnici su likvidaciju Sulejmanija posmatrali sa velikih ekrana - direktorka CIA Ðina Haspel iz štaba u Lengliju, a šef Pentagona Mark Esper sa druge lokacije.

Izraelski Tajms of Izrael piše da su tamošnji mediji prenjeli da je američki državni sekretar Majk Pompeo obavijestio premijera Benjamina Netanijahua o planovima za Sulejmanijevo ubistvo.

Pompeo je telefonom pozvao Netanjahuu 1. januara da mu navodno zahvali za podršku Izraela u naporima suprotstavljanja Iranu i nakon napada na Ambasadu SAD u Iraku, a već sutradan izraelski premijer je izjavio da je region veoma turbulentan i da se dramatične stvari u njemu dešavaju.

"Pazimo i pratimo situaciju. U stalnom smo kontaktu sa našim prijateljima iz SAD", rekao je tada Netanjahu, a samo par sati kasnije Sulejmani je ubijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije