Lutovac: U DS-u nema struja, ograđujemo se od postupaka Boška Obradovića 1Zoran Lutovac Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je gostujući u Novom danu da u DS-u nema struja, već da samo postoji „mala grupa pojedinaca koji imaju svoj stav i svoje mišljenje“.

On je negirao da postoje podele u ovoj partiji i naglasio da su sve važne odluke na organima stranke donosene gotovo jednoglasno. On je govoreći o poslednjim „performansima“ Boška Obradovića osudio takvo ponašanje i istakao da se DS ograđuje od njih.

„Grupica ljudi koja je nezadovoljna sopstvenim položajem unutar stranke pokušava da nameće teme koje bi ih izbacile u prvi plan. Mi smo sve važne odluke na Glavnom odboru Demokratske stranke donosili ubedljivom većinom, između ostalog i da stranka bude osnivač Saveza za Srbiju, tada je bilo samo devet glasova protiv. To vam je otprilike odnos snaga, 200 na prema 9 u Glavnom odboru, a što se tiče opštinskih odbora taj odnos je mnogo ubedljiviji“, kaže Lutovac i dodaje da svi članovi koji su se pojavljivali u javnosti nikada nisu pokrenuli pred organima DS-a pitanje o izlasku iz SZS-a.

Komentarišući poslednji Glavni odbor ove stranke, kada je deo „viđenijih“ poslanika napustio zasedanje, nezadovoljan politikom svoje partije, Lutovac je istakao da je cilj onih koji su izašli skretanje pažnje na sebe i pokušaj da se ne priča o važnim odlukama koje su donete na toj sednici.

„U Demokratskoj stranci nema struja, postoje neki pojedinci koji imaju svoj stav i svoje mišljenje. I to mala, ubedljiva manjina. To nije suprostavljenje politici, to je nešto drugo. Oni su skrenuli pažnju na sebe, umesto da pričamo o pozitivnim stvarima koje su donete na Glavnom odboru. A doneto je mnogo pozitivnih stvari. Jedna se tiče komisije koja treba da kontroliše finansije stranke, druga se tiče Građanskog demokratskog kluba i treća se tiče ujedinjenja, a to su velike stvari za političku scenu Srbije, ne samo za demokratsku stranku. Umesto toga, mi pričamo zašto je neko izašao iz sale. Prava tema su izborni uslovi, borba za fer i poštene izbore, a umesto toga, mi se bavimo temama koje nameću Vučićevi tabloidi“, navodi Lutovac.

Komentarišući poslednje „performanse“ Boška Obradovića, on kaže da nisu tačne tvrdnje poslanika DS-a Balše Božovića da se nije javno ogradio od ovakvih postupaka lidera Dveri.

„To nisu tačne tvrdnje. Mi smo na Predsedništvu Saveza razgovarali o tome. Mi se kao Demokratska stranka ograđujemo od takvih stvari uvek i na svakom mestu. Razlika između mene i tih koji me kritikuju je ta što ja razgovaram tamo gde treba, a oni tamo gde ne treba. To je način na kojima se razgovara sa partnerima, a ne preko društvenih mreža. Građane treba da zanima da smo se mi okupili oko važnih stvari u Savezu za Srbiju. A to je normalizacija Srbije. Na tom putu smo se ujedinili sa onima koji su potpuno drugačiji od nas. Biće svakako biti iskakanja i grešaka, ali nećemo skrenuti sa suštine, a to je promena Srbije na bolje i normalizacija Srbije“, napominje Lutovac.

On tvrdi da u proteklom periodu Demokratska stranka nije dovela u pitanje svoj program, svoju ideologiju niti svoj način ponašanja. Lutovac je najavio izlazak na izbore kada se budu stvorili uslovi za to.

„Mi ćemo izaći na prve slobodne i poštene izbore. Svrha bojkota je upravo to, da se izborimo za slobodne izbore. A oni koji su sada sa nama biće nam rivali. Mi se na taj način ne odričemo dela svojih glasača, mi smo se posvetili svim glasačima koji trebaju da dobiju pravo da glasaju u uslovima koji trebaju da budu pošteni i slobodni. Naši glasači su obrazovani i informisani, ali je potrebno da dopremo do onih koji su povučeni u privatnu sferu, koji se ne bave toliko politikom, i to je suština. Ako se okrenemo samo svojim biračima, mi ćemo imati situaciju od pre godinu i po dana, kada smo bili razjedinjeni“, ističe Lutovac.

Govoreći o ujedinjenju Demokratske stranke, i odgovarajući na pitanje zašto se čeka toliko, on obećava da će do toga doći „što pre“.

„Nije dovoljna samo politička volja, potrebno je da se promeni Statut, koji će omogućiti da se ta stranka proširuje. To nije tehničko, to je i političko pitanje oko kojeg treba da se dogovorimo sa političkim partnerima. Sa njima trebamo da utanačimo neke stvari, ali to nije tema za naše birače. Tema za naše birače je da li mi zajedno nastupamo. Da! Ima li između nas nekih razlika? Ne! To je suština. Ovo je tehničko pitanje da li ćemo se ujediniti u februaru ili martu“, naglašava Lutovac.

On je ponovio da je poruka bojkota „nedavanje legitimiteta lažnim izborima“, kao i da se izvrši pritisak na vlast da „obezbedi normalne uslove za izbore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari