');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme

Prva izjava princa Vilijama posle Megzita: "Ne mogu više! Podržavao sam brata ČITAV ŽIVOT, dosta je"

Ceo život sam podržavao brata, ali više ne mogu, rekao je princ Vilijam u prvoj izjavi nakon što su princ Hari i njegova supruga Megan odlučili da se odreknu svih kraljevskih dužnosti i time zaprepastili britanski dvor.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
hari vilijam Foto: Will Oliver / EPA;
hari vilijam

Vojvoda od Kembridža je rekao da je tužan zbog odluke princa Harija da se odvoji od kraljevske porodice i što kraljevska porodica "više nije tim", piše "Sandej tajms".

- Ceo život sam podržavao brata i štitio sam ga, ali više ne mogu. Mi smo sada dva odvojena sveta. Tužan sam zbog toga. I sve što možemo da uradimo, sve što ja mogu da uradim, to je da ih podržimo i da se nadamo će doći dan kada ćemo ponovo misliti isto. Želim da svi budemo u jednom timu - rekao je Vilijam jednom prijatelju.

Britanska kraljevska porodica sastaće se u ponedeljak da bi razmotrila dalju budućnost vojvode i vojvotkinje od Saseksa, nakon što je par objavio ove nedelje da će se povući sa dužnosti "viših" članova kraljevske porodice i postati finansijski nezavisan, piše britanski list.

Pročitajte još

Sastanku na imanju Sandringem će prisustvovati kraljica Elizabeta II, princ Čarls, princ Vilijam i princ Hari.

Očekuje se da se i Megan, vojvotkinja od Saseksa, uključi preko video linka iz Kanade, gde se trenutno nalazi.

Ovo će biti prvi put da se viši članovi kraljevske porodice sastanu nakon što su Hari i Megan javno objavili svoju želju - uprkos protivljenju kraljice - kako žele da se povuku sa svojih kraljevskih dužnosti, te da vreme provede između Britanije i Severne Amerike.

"Sandej tajms" prenosi taksativno i "dnevni red" sastanka i pitanja koja će biti otvorena: koje će zvanične dužnosti obavljati Hari i Megan u Britaniji i inostranstvu u ime kraljevske porodice i vlade, kakve titule će imati, koliko će novca dobiti od kraljice i princa od Velsa nakon što proglase "finansijsku nezavisnost", kao i kakve komercijalne poslove par može da radi.

Odlukom o "Megzitu" izazvali buru: Princ Hari i njegova supruga Megan
Foto: Profimedia / RAS Srbija
Odlukom o "Megzitu" izazvali buru: Princ Hari i njegova supruga Megan

Novinar Tom Bredli, koji je nedavno razgovarao sa Harijem i Megan na ITV-u, veruje da bi novi intervju sa njima dodatno mogao da pogodi kraljevsku porodicu i dodaje da to "baš i ne bi bilo dobro". Bredli ne kaže izričito o čemu bi mogli da govore, ali dvorani, prema pisanju "Sandej tajmsa", strepe od toga da bi Megan mogla da predstavi kraljevsku kuću kao "rasističku i seksističku".

Kraljica Elizabeta II
Foto: Andy Rain / EPA;
Kraljica Elizabeta II

Pred sastanak na najvišem nivou u kraljevskoj porodici, poznavaoci prilika navode da odluke o ulogama Harija i Megan, nakon što odlučili da se odreknu dužnosti, moraju “pažljivo i promošljeno” da budu donete, a da će naredni koraci biti doneti nakon sastanka u ponedeljak. Britanski list piše i da je želja kraljice Elizabete II da se cela situacija razreši “na miru, u narednih nekoliko dana, a ne nedelja”.

Očekuje se da kompletan plan bude dogovoren i objavljen naredne nedelje.