Najnovije vesti
Vesti Svet
Erdogan razgovarao sa Mišelom o sukobima na Bliskom istoku

Erdogan razgovarao sa Mišelom o sukobima na Bliskom istoku

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i Turske Redžep Tajip Erdogan istakli su zajednički interes u sprečavanju novog ciklusa nasilja na Bliskom istoku putem deeskalacije i dijaloga, saopštila je EU.

Foto: ERDEM SAHIN / EPA;

U saopštenju, objavljenom na sajtu EU, navodi se da je Mišel, kada je reč o Libiji, pozdravio konstruktivnu retoriku zajedničkog saopštenja Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre i podršci Berlinskom procesu.

- Potrebna su politička rešenja do kojih će se doći pregovorima - navela je EU, koja podržava i politički proces u Siriji.

Mišel i Erdogan razgovarali su i o odnosima EU i Turske, te je ukazano na važnost da dve strane sarađuju o pitanjima u kojima imaju zajedničke interese, ali i da se otvoreno pozabave onima u kojima to nije slučaj.

Pročitajte još

Isti izvor navodi da EU priznaje da se Turska nalazi pod velikim pritiskom zbog talasa migranata i izbeglica, podsećajući da je ova zemlja primila oko četiri miliona izbeglica.

U saopštenju se navodi da je Mišel podsetio na stav EU prema neovlaštenom turskom istraživanju nafte gde je Brisel u potpunosti na strani Kipra i u tom smislu izrazio zabrinutost zbog nedavnog memoranduma o razumevanju koji su potpisale Libija i Turska.

I Mišel i Erdogan saglasni su da je potrebno uspostaviti redovan direktan kontakt kad god to događaji zahtevaju da bi se poboljšali odnosi dve strane, što je u obostranom interesu, navodi se u saopštenju.