Preminuo vođa Omana, novi vladar obećao: Slediću mirovnu politiku sultana Kabusa

Novi vođa Omana sultan Hajtam bin Tarik al-Said obećao je da će nastaviti spoljnopolitički pristup svog prethodnika sultana Kabusa bin Saida.

Izvor: B92

Subota, 11.01.2020.

23:27

Preminuo vođa Omana, novi vladar obećao: Slediću mirovnu politiku sultana Kabusa
Ilustracija: Depositphotos/ Paul_Cowan

Said je vodio tu arapsku zemlju kroz uzburkane vode Persijskog zaliva balansirajući bliske odnose sa SAD i Iranom.

Novi vladar koji je bio ministar kulture Omana govorio je pošto je imenovan za naslednika sultana Kabusa bin Saida koji je preminuo u subotu ujutru u 80. godini. Kabus, najdugovečniji zalivski monarh, koji je na vlast došao dvorskim udarom 1970. godine, bio je poznat po diplomatskom balansiranju u Persijskom zalivu i često je bio posrednik u razgovorima SAD i Irana.

Poruka novog sultana Hajtama sunarodnicima i svetu je jasna: Oman će nastaviti putem koji je postavio Kabus kao neko mirovni posredinik.

"Sledićemo istu liniju kao pokojni sultan, i principe koje je utvrdio za spoljnu politiku naše zemlje, mirnog suživota među nacijama i ljudima i dobrosusedsko ponašanje nemešanja u poslove drugih", rekao je Hajtam u prvim izjavama kada je postao sultan.

Porodica Al Said vlada Omanom od 18. veka i nekad je vladala i Zanzibarom kod obale Tanzanije.

U skladu sa islamskom tradicijom sultan Kabus sahranjen je pre pada mraka, a ime njegovog naslednika objavljeno danas popodne.

Brzina kojom je naslednik imenovan ukazuje da porodica Al Said želi da pokaže osećanje jedinstva, kontinuiteta i stabilnosti u vreme kada vladaju visoke tenzije u Persijskom zalivu posebno između SAD i Irana poslednjih dana Kabusovog života.

Saudijska Arabija opisala je Kabusa kao čoveka koji je modernizovao Oman. Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su ga opisali kao "mudrog vođu". Ujedinjeni Arapski Emirati koji su sa njim imali napete odnose u prošlosti objavili su tri dana žalosti.

U zajedničkom saopštenju visoki zvaničnici EU izrazili su danas saučešće porodici, narodu i vladi Omana zbog smrti sultana Kabusa bin Saida."Njegova vizija je rukovodila spoljnom politikom koja je postavila Oman među najbliskijim partnerima EU, u regionu zahvaćenom konfliktima i tenzijama, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Šarl Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, i visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Kako se navodi EU će nastaviti da radi na učvršćivanju snažnog i trajnog partnerstva sa Omanom i njegovim narodom.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je Kabus bio "izuzetno mudar i poštovan vođa koji će svima jako nedostajati".

U SAD-u bivši predsednik Džordž Buš izdao je saopštenje u kome je naveo da je Kabus bio stabilna snaga na Bliskom istoku i jak američki saveznik. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: