Najnovije vesti
Vesti Politika
PROTEST "1 OD 5 MILIONA" "Ne treba nam izborni cenzus od tri odsto" (VIDEO)

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" "Ne treba nam izborni cenzus od tri odsto" (VIDEO)

Protest "1 od 5 miliona" održao se večeras u Beogradu 58. put. Učesnici su se okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, gde su centralnim gradskim ulicama prošetali do RTS-a i potom do zgrade Predsedništva Srbije.

protest setnja 01 foto m mitrovic Foto: M.Mitrović / RAS Srbija
protest setnja 01 foto m mitrovic

- Za početak bih htela da podsetim na sramne izjave da nema ozbiljnih imena među profesorima koji podržavaju proteste. Za Novu godinu nam daju i izborni cenzus od tri odsto. Nama nije potreban "novogodišnji cenzus" i to odbacujemo - kazala je studentkinja Valentina Reković, jedna od organizatora protesta.

Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Ona je navela i da kada učesnici dolaze na protest “saobraćaj zatvaraju ranije, pa je danas od 17 sati bio blokiran Brankov most”.

Valentina Reković
Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Valentina Reković

- Ako vam je cilj da nas demotivišete, nećete uspeti - navela je ona i pozvala okupljene u šetnju.

Kolona se preko Trga republike kretala Makedonskom i Svetogorskom ulicom prema zgradi RTS-a. Organizatori protesta, reagujući na najave da će pojedine zgrade pod zaštitom države biti ponuđene na prodaju, lepili su nalepnice sa "određenom cenom", između ostalog i na zgradu Narodnog pozorišta, zgradu Radio Beograda, Ateljea 212...

Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Učesnici su pred Ateljeom 212 pozvani da minutom ćutanja odaju poštu preminuloj glumici Nedi Arnerić.

- Atelje 212 je uvek bio simbol pobune. Glumci su uvek hrabro istupili, i sada mnogi istupaju - rekao je potom Srđan Marković, jedan od organizatora "1 od 5 miliona".

Nakon što su zalepili i letke kod RTS-a, učesnici protesta prošetali su i pred Predsedništva Srbije, gde su Marković i Rekovićeva ovaj put simbolično "pokucali" na vrata ove zgrade.

Njih dvoje potom su pozvali okupljene da se i sledeće subote od 18 sati priključe protestu, podsećajući da će okupljanje biti posvećeno Oliveru Ivanoviću, ubijenom lideru kosovskih Srba.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Pročitajte još

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".