Iran priznao nenamerno obaranje ukrajinskog aviona 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH (Arhiva)

Iran je danas saopštio da je njegova vojska „nenamerno“ oborila ukrajinski avion koji se srušio ranije ove nedelje, nakon što je vlada više puta negirala zapadne optužbe o svojoj odgovornosti.

Avion sa 176 putnika i članova posade oboren je u sredu ujutru, par sati nakon što je Iran balističkim raketama gađao dve iračke vojne baze u kojima su bili stacionirani američki vojnici. Napad je izveden kao odmazda za ubistvo generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu.

Iranska vojska je navela da je avion greškom označen kao „neprijateljska meta“ nakon što je skrenuo ka „osetljivom vojnom postrojenju“ Revolucionarne garde. Vojska je bila „na najvišem nivou gotovosti“ usled pojačanih tenzija sa SAD.

„U takvim uslovima, zbog ljudske greške i nenamerno, civilni let je pogođen“, navedeno je u saopštenju.

Vojska je uputila izvinjenje i navela da će poboljšati svoje sisteme da bi buduće tragedije bile sprečene, kao i da će odgovorni za gađanje aviona biti izvedeni pred sud.

Najveći broj žrtava u avionu koji je leteo za Kijev bili su Iranci i ljudi s dvojnim iranskim i kanadskim državljanstvom.

Predsednik Irana Hasan Rohani je za obaranje aviona okrivio američke „pretnje i maltretiranje“ nakon ubistva Sulejmanija. Rohani je izjavio saučešće porodicama žrtava i pozvao na „punu istragu“ i sudsko gonjenje odgovornih.

Šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif je na Tviteru naveo da se radi o „tužnom danu“ kao i da je “ do katastrofe dovela ljudska greška u vreme krize izazvane američkim avanturizmom“.

Zelenski zatražio kažnjavanje odgovornih i odštetu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas kažnjavanje odgovornih za obaranje civilnog aviona u Iranu kao i da Teheran isplati odštetu porodicama 176 stradalih putnika i članova posade.

Zelenski je na Fejsbuku naveo da od Irana „očekuje privodjenje krivaca pravdi, isplatu odštete i povraćaj tela žrtava“.

„Nadamo se da će istraga biti sprovedena bez namernog odugovlačenja i opstrukcije. Naših 45 eksperata treba da dobiju neograničeni pristup svim elementima istrage“, napisao je ukrajinski lider.

Ukrajina je juče saopštila da su njeni eksperti u Iranu dobili pristup crnim kutijama aviona i snimcima razgovora pilota i iranske kontrole leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari