Najnovije vesti
Vesti Svet
PREMINUO SULTAN OMANA Bio je najdugovečniji arapski vladar, a naslediće ga ministar kulture

PREMINUO SULTAN OMANA Bio je najdugovečniji arapski vladar, a naslediće ga ministar kulture

Dugogodišnji vladar Sultana Kabus bin Said preminuo je nakon duge bolesti. Omanski zvaničnici su objavili da je ministar kulture Hetam bin Tarik Al Said imenovan za novog vladara te arapske zemlje i naslednika Bin Saida.

Oman Sultan Kabus bin Said al Said Foto: abdel hamid eid / EPA;
Oman Sultan Kabus bin Said al Said

Omanska državna televizija saopštila je da su vlasti otvorile zapečaćeno pismo sultana Kabusa, u kojem je imenovao svog naslednika, ne dajući detalje, a ubrzo nakon toga objavljeno je da je Hajtam bin Tarik Al Said novi sultan.

Al Said, koji je obavljao funkciju ministra za nacionalnu baštinu i kulturu, često je igrao važnu diplomatsku ulogu, predstavljajući Oman u inostranstvu i dočekujući strane zvaničnike u svojoj zemlji.

Zbog smrti starog sultana Kabusa, u ovoj državi koja se nalazi u Persijskom zalivu, proglašena su tri dana žalosti, a zastave će biti spuštene na pola koplja 40 dana.

Pročitajte još

Kabus je bio monarh koji se najduže nalazio na vlasti na Bliskom istoku, a podržavao ga je Zapad.

Na vlast je došao nakon državnog udara 1970. godine uz pomoć Velike Britanije.

Školovan u Britaniji, Kabus je reformisao naciju koja je imala samo tri škole i niz strogih zakona koji su zabranjivali upotrebu struje, radija, naočare, pa čak i kišobrane kada je došao na vlast.

Za vreme njegove vladavine, Oman je postao poznat kao turistička destinacija i ključni sagovornik na Bliskom istoku. Medjunarodno je bio poznat po svom diplomatskom balansiranju u nestabilnom Persijskom zalivu, a je često služio i kao medijator između Irana i SAD.

Povodom njegove smrti oglasili su se bivši predsednik SAD Džordž Bush i ministar spoljnih poslova UAE Anvar Gargaš, izražavajući žaljenje.